Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer weten Sluiten en accepteren

Cata.Pirata

Ambassadeur Art Rocks 2016

Over Cata.Pirata

Multidisciplinair kunstenares Catarina Aimée Dahms, beter bekend als Cata.Pirata, werd als nageslacht van piraten (van het eiland La Réunion) geboren in Zuid Afrika. Ze heeft de hele wereld over gereisd; van Zuid Afrika naar de Azoren, van het verenigd koninkrijk naar Ibiza, Argentinië, Brazilië en uiteindelijk Nederland. 

Haar werk wordt gevormd door het samenvoegen van diverse culturele invloeden en tradities; zo herschikt ze voortdurend haar nomadische mix. Haar werken zijn samensmeltingen van videografie, fotografie, illustraties, installaties, literatuur, muziek en performance kunst. Hoewel ze haar werk graag toegankelijk houdt, zijn het altijd kaleidoscopische werken met verschillende diepere betekenissen. Ze heeft de neiging een socio-politieke ondertoon te verwerven met globale party vibes; altijd balancerend op de dunne lijn tussen leven en dood. 

Als frontvrouw van tropical-future-bass-band SKIP&DIE toert Cata.Pirata de hele wereld over, en heeft ze op de grootste festivals gestaan. Ook heeft Cata.Pirata solo getoerd met producer Rimer Londen, in navolging op het succes van hun muzikale samenwerking. Naast haar muzikale carriere, is Catarina hoofdredacteur geweest van jeugdmagazine SPUNK. Verder heeft ze multimediaworkshops voor kinderen en bedrijven ontwikkeld over ‘muziek, visuele kunst en sociale verandering’ en is ze mede-oprichter van Satellite Spaces /// The Untitled Gallery. Tot slot is ze de helft van dj-duo Prehistoric Futuristic. 

Cata.Pirata - Break Free

Voor Art Rocks 2016 liet Cata.Pirata zich inspireren door het kunstwerk De Mandril van Oskar Kokoschka. Dit schilderij is te vinden in het Boijmans Van Beuningen Museum te Rotterdam.


Cata.Pirata over Kokoschka’s Mandril

''Wat mij zo inspireert aan dit werk is de worsteling tussen subjectiviteit en realiteit, vrijheid en gevangenschap. Kokoschka heeft de Mandril, die in werkelijkheid gevangen zat in een dierentuin, vrijheid gegeven. Hij leeft in een paradijs met watervallen, palmbomen, en wilde en intense kleuren. Dit deed hij terwijl zijn realiteit eigenlijk duister en uitzichtloos was. Het schilderij is daarom denk ik ook een reflectie van de opgekropte emoties van de schilder zelf. Het is een weergave van zijn rusteloosheid en de verschikkingen van de oorlog en gebroken liefde die gevangen zaten in zijn geest.''

Cata.Pirata over Art Rocks

"Naast het creëren van liedjes en het toeren met mijn band SKIP&DIE, ben ik afgestudeerd beeldend kunstenaar (Masters Visual Performance & Time-Based Arts). ArtRocks combineert dus twee van mijn grote passies. Hierdoor ontstaat er een bijzondere dialoog tussen visuele kunst en muziek. De cross-over inspireert mij enorm. De mogelijkheid om van een iconisch kunstwerk een vertaling te maken naar een audiowerk is een fantastische uitdaging. Ik kan niet wachten om de creaties van alle deelnemende muzikante te horen en beleven."

"Ik kan niet wachten om de creaties van alle deelnemende muzikanten te horen en beleven." Cata.Pirata

Cata.Pirata tijdens Art Rocks

Cata.Pirata trad op tijdens de Museumrondes in Museum Boijmans van Beuningen, Museum het Valkhof, Het Kröller-Müller Museum en tijdens de finale in Paradiso.

Over Cata.Pirata

Wie: Catarina Aimée Dahms
Is: songwriter, vocalist, kunstenares
Bekend van: SKIP&DIE
Geboren in: Zuid-Afrika
Opgetreden op o.a. The Great Escape (UK), Glastonbury (UK), Sonar (Barcelona), Lowlands.

Deel deze pagina