Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Laat je inspireren Bekijk de ART ROCKS collectie

Museum Boijmans Van Beuningen

Rotterdam

Over museum Boijmans Van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig en eigenzinnig museum in het hart van de havenstad Rotterdam. Het museum laat als enige museum in Nederland de bezoeker grasduinen door de westerse kunstgeschiedenis van de middeleeuwen tot nu. Sinds eind mei 2019 is Museum Boijmans Van Beuningen gesloten voor een grootschalige renovatie en vernieuwing. Tijdens deze Transit-periode trekt het museum de stad Rotterdam en de wereld in om publiek te raken met zijn internationale topcollectie. Acht buurlocaties in de stad hebben een unieke samenwerking onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. Boijmans opereert daarnaast in het buitenland, met reizende tentoonstellingen. Sinds het schooljaar van 2019/2020 bezoekt het museum Rotterdamse scholen en gaat met échte collectiestukken de klas in. Vanaf begin 2020 is het museum samen met Humanitas, en andere partners uit buurt en stad, actief in een voormalige school aan de Hillevliet 90. De voormalige school krijgt met Boijmans Hillevliet zijn functie terug als plek om te leren en te maken.  Ook experimenteren we online om de collectie zichtbaar te houden. Duik in de collectie voor je dagelijkse dosis kunst en inspiratie of ontdek je innerlijke kunstenaar met het aanbod van online activiteiten voor jong en oud.

Depot Boijmans Van Beuningen
Een rond, spiegelend gebouw dat eruit ziet alsof het afkomstig is uit het schilderij Rustende slaapwandelaarster van de surrealist Pyke Koch. Of verder terug uit een schilderij van Jeroen Bosch. Of verder vooruit naar een verre toekomst, alsof het bedacht is door de makers van The Thunderbirds.

Het depot lijkt niet van deze wereld, maar alsof het als een soort komeet of meteoriet op aarde is beland. Een gebouw ergens tussen science en fiction. Het tart de wetten van de natuur en architectuur. Het lijkt de triomf van de fantasie, van het geloof in wat kan zijn, maar wat niet is. Maar nee, het depot, gebouwd met vele miljoenen kilo's staal en beton, staat er nu gewoon. Naast het Museum Boijmans Van Beuningen, waar het surrealisme in al zijn verschijningen de rode draad vormt in de collectie, is nu een gebouw verrezen dat echter is dan echt en opent in september 2021.


Boijmans bij de Buren
Tijdens de renovatie en vernieuwing van Museum Boijmans Van Beuningen blijft de collectie zichtbaar en toegankelijk in Rotterdam. Zo’n 500 topstukken vinden bij acht buurlocaties in elf verrassende tentoonstellingen een plek onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. Bij de gastlocaties ontstaan nieuwe dwarsverbanden en ontmoetingen tussen de collectie van Boijmans en die van de buur. Zo laat het Maritiem Museum een selectie zeegezichten zien vanaf februari 2021 en zijn topstukken van onder andere Van Eyck en Jean-Michel Basquiat – te zien in het Wereldmuseum. Ook het activiteitenprogramma wordt zoveel mogelijk voortgezet op deze gastlocaties. Zo hoef je de collectie niet te missen tijdens de renovatie van het museumgebouw.

Bezoek het museum

Openingstijden
momenteel gesloten wegens renovatie

Bekijk het alternatieve programma

Adres
Museumpark 18-20
3015 CX Rotterdam

Deel deze pagina
Laat je inspireren Bekijk de ART ROCKS collectie