Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Laat je inspireren Bekijk de ART ROCKS collectie

Panorama Mesdag

Den Haag

Een belevenis in tijd en ruimte

Het Panorama van Scheveningen werd in 1881 geschilderd door Hendrik Willem Mesdag in opdracht van de panoramamaatschappij ‘Société Anonyme du Panorama Maritime de la Haye’.

Met behulp van schilders uit de Haagse School Blommers, De Bock en Breitner en zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten schilderde Mesdag een zeegezicht met een omtrek van 120 meter en een hoogte van 14 meter. Locatie: het Seinpostduin, toen het hoogste duin in Scheveningen!

Op 1 augustus 1881 werd het panorama geopend. Onder de gasten bevond zich Vincent van Gogh die, onder de indruk van het panorama, verzuchtte dat het doek maar één enkele fout had, namelijk dat het foutloos was!

Het panorama van Mesdag is één van de weinige resterende voorbeelden en daarnaast het oudste panorama ter wereld gesitueerd op de oorspronkelijke locatie.

Museumcollectie
Behalve het indrukwekkende Panorama van Scheveningen bestaat de museumcollectie van Panorama Mesdag uit bijna honderd schilderijen van Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten, werken op papier van het echtpaar en een kleine collectie fotografie, voornamelijk portretten van familie, kennissen en bevriende kunstenaars.

De kunstwerken werden persoonlijk door Mesdag aan het museum nagelaten en vormen een eenheid met het Panorama, dat hij beschouwde als zijn artistieke hoogtepunt. De collectie biedt het meest gevarieerde én complete overzicht van Hendrik Willems en Sientjes oeuvre ter wereld.

Bezoek het museum

Openingstijden
Elke dag geopend van 10:00 – 17:00 uur

Adres
Zeestraat 65
2518 AA Den Haag

Deel deze pagina
Laat je inspireren Bekijk de ART ROCKS collectie