Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Welke nummers zitten er in de selectie van Art Rocks? LUISTER NU

10 publiekswinnaars door naar de halve finale Art Rocks 2016

Per museum zijn er 2 inzendingen door naar de volgende ronde

De eerste halve finalisten van muziekcompetitie Art Rocks 2016 zijn bekend. Blind Surfer, Pyke (Boijmans Van Beuningen Museum), Seven to Eleven, Koert Witteman (Drents Museum), Cissy, Grapevine Collection (Tropenmuseum), Songbird, Helisir (Museum Het Valkhof) en Angela van Leeuwen en Lowell's Guards (Kröller-Müller Museum) zijn via een publieksstemming geselecteerd voor de museumrondes.

Museumrondes

De overige veertig halve finalisten worden gekozen door een vakjury en op 1 november bekendgemaakt. Elke halve finalist speelt op de museumronde van het museum waar het kunstwerk hangt dat hem muzikaal inspireerde. Er zijn vijf museumrondes: Museumronde Nijmegen (19 november), Museumronde Rotterdam (20 november), Museumronde Amsterdam (27 november), Museumronde Otterlo (11 december) en Museumronde Assen (17 december). Per museumronde strijden tien halve finalisten voor een finaleplek in Paradiso.


Beluister de nummers van de 10 halve finalisten

De competitie

Muziekcompetitie Art Rocks daagt muzikanten uit zich voor een lied te laten inspireren door een kunstwerk. Uit alle muziekacts die zich voor Art Rocks inschrijven, selecteren een vakjury en het publiek de acts die door mogen naar de Museumrondes. Per museum worden tien inzendingen geselecteerd voor de museumronde in het desbetreffende museum: acht inzendingen gekozen door de vakjury en twee inzendingen gekozen door het publiek. In totaal gaan er vijftig inzendingen door naar de museumrondes. 

Tijdens de vijf museumrondes brengen de acts hun track live ten gehore bij het door hen gekozen kunstwerk. Deze voorrondes vinden tussen 18 november en 18 december plaats in de vijf musea. Uit elke museumronde komt één finalist die een vakjury selecteert (vijf in totaal) en er is één publieksfinalist.

Finale

De zes finalisten van Art Rocks winnen alle zes een professionele videoclip bij hun track en studiotijd in Redbull Studios Amsterdam om hun track op te nemen. Deze vinden alle twee plaats voorafgaand aan de finale, in december-januari. Op 17 januari 2017 vindt in poptempel Paradiso de finale plaats, waar de finalisten strijden om een geldprijs van €1000. In de finale zijn er ook optredens van onder andere Art Rocks-ambassadeurs Cata.Pirata (o.a. van SKIP&DIE) en Giovanca. Zij maakten zelf ook een track, geïnspireerd op respectievelijk De Mandril (1926, Oskar Kokoschka) en Madonna (2008, Roy Villevoye).

“Door muziek en visuele kunst samen te voegen, krijg je een extra bijzondere connectie. Voor mij is het een dream come true.” Cata.Pirata (o.a. SKIP&DIE) over Art Rocks.

Over Art Rocks

Kunst inspireert tot het maken van kunst, dat is de kern van muziekcompetitie Art Rocks. In 2012 ontwikkelde Museum Boijmans Van Beuningen een eerste, succesvolle editie van Art Rocks, mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Jong en oud bezochten de muzikale events en masterclasses van onder anderen Giovanca en Typhoon. Try Acrobatics won deze eerste editie. In 2014 volgde de tweede editie waarvoor Museum Boijmans Van Beuningen het Centraal Museum en Groninger Museum uitnodigde. Met een spannende finale tijdens Eurosonic/Noorderslag, ging Bird in a Glasshouse als winnaar naar huis. Net als bij de voorgaande edities is ook in 2016 de Grote Prijs van Nederland partner van Art Rocks. Art Rocks 2016 wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Mondriaanfonds.


De events

1 november – bekendmaking selectie muziekacts Museumrondes
vrijdag 19 november 2016 – Museumronde Museum Het Valkhof
zondag 20 november 2016 – Museumronde Museum Boijmans Van Beuningen
zondag 27 november 2016 – Museumronde Tropenmuseum
zondag 11 december 2016 – Museumronde Kröller-Müller Museum
zaterdag 17 december 2016 – Museumronde Drents Museum
dinsdag 17 januari 2017 – Finale Art Rocks in poppodium Paradiso

BEKIJK ALLE EVENTS

Deel deze pagina
Welke nummers zitten er in de selectie van Art Rocks? LUISTER NU