Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Oud Art Rocks-ambassadeur Blaudzun maakt 3D-soundtrack bij werk van Sigmar Polke in het Cobramuseum

Muzikant en producer Blaudzun brengt een nieuwe song uit genaamd ‘Pirouette Fall (From Unknown Source)’. Het lied is de voorbode van een bijzondere soundtrack die de zanger, componist en producer maakte voor een expositie in het Cobra Museum. De expositie betreft veertig schilderijen uit de serie ‘Musik Ungekärter Herkunft’ van de Duitse kunstenaar Sigmar Polke (1941-2010). Bij negen door Blaudzun geselecteerde werken componeerde en produceerde hij een 'filmscore' die tijdens de expositie te ervaren is in 3D audio. 

"Toen Cobra mij benaderde en ik de werken zag was ik meteen geïntrigeerd. Niet alleen vanwege de titel,  muziek van onbekende bron, maar ook omdat mijns inziens een soundtrack bij stilstaand beeld een andere aanpak vergt dan bijvoorbeeld muziek voor film, wilde ik gericht componeren voor een audio surround opstelling", aldus Blaudzun. 

De 3D audio opstelling, zogenaamde 11.1 immersive audio, wordt momenteel vooral in cinema gebruikt en geeft de bezoeker de mogelijkheid 'midden in de muziek te staan'. De combinatie van de schilderkunst en de negen composities levert een unieke dialoog op tussen Blaudzun en Sigmar Polke. "Op basis van de eerste indrukken die ik op afbeeldingen zag, ben ik gestart met schrijven. Later heb ik  de werken in een museum in Zagreb face-to-face gezien. Daarna kon het arrangeren en het opname proces pas echt beginnen. In de studio's waar ik schreef en opnam heb ik grote geprinte versies van de werken opgehangen ter inspiratie.  

Vanaf 13 december is ‘Polke vs Blaudzun – Musik Ungeklärter Herkunft’ vier maanden te zien en horen in het Cobra Museum in Amstelveen. De complete soundtrack ‘Musik Ungeklärter Herkunft (Original Soundtrack)’ is vanaf 13 december ook beschikbaar in stereo formaat op 12” wit gekleurd vinyl. Het album is vanaf die dag ook te beluisteren op alle streaming platformen.

‘Pirouette Fall (From Unknown Source)’ is nu te beluisteren via diverse streaming platformen.

Voor Art Rocks maakte Blaudzun een remix van het nummer High as the Sun bij het schilderij 'Korenveld met maaier en zon' van Vincent van Gogh in het Kröller-Müller museum, klik hier voor een tour met hem door het Kröller-Müller museum en het verhaal achter het nummer 'High as the sun' die hij voor de competitie heeft gemaakt.

Foto van Isolde Woudstra

Deel deze pagina