Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Laat je ook inspireren door kunst Bekijk de kunst

Cata.Pirata brengt lied uit geïnspireerd op De Mandril

Ambassadeur Cata.Pirata kiest voor kunstwerk uit Museum Boijmans Van Beuningen

Cata.Pirata (zangeres SKIP&DIE) lanceert vandaag haar Art Rocks-nummer 'Break Free'. Het nummer heeft ze speciaal gemaakt als ambassadeur van muziekcompetitie Art Rocks. Inspiratiebron voor het nummer was het kunstwerk De Mandril (1926) van kunstenaar Oskar Kokoschka, dat te zien is in het Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam. Het nummer heeft Cata.Pirata opgenomen in Red Bull Studios. Met haar nummer wil Cata.Pirata andere muzikanten enthousiasmeren zich ook muzikaal te laten inspireren door een kunstwerk en mee te doen aan muziekcompetitie Art Rocks. Muzikanten kunnen zich nog tot en met 16 oktober 2016 inschrijven.

Luister Cata.Pirata's nummer

Cata.Pirata over haar inspiratiebron De Mandril

''Wat mij zo inspireert aan dit werk is de worsteling tussen subjectiviteit en realiteit, vrijheid en gevangenschap. Kokoschka heeft De Mandril, die in werkelijkheid gevangen zat in een dierentuin, vrijheid gegeven. Hij leeft in een paradijs met watervallen, palmbomen, en wilde en intense kleuren. Dit deed hij terwijl zijn realiteit eigenlijk duister en uitzichtloos was. Het schilderij is daarom denk ik ook een reflectie van de opgekropte emoties van de schilder zelf. Het is een weergave van zijn rusteloosheid en de verschrikkingen van de oorlog en gebroken liefde die gevangen zaten in zijn geest.''

"Wat mij zo inspireert aan dit werk is de worsteling tussen subjectiviteit en realiteit, vrijheid en gevangenschap." Cata.Pirata over De Mandril.

Ambassadeur van Art Rocks

Skip & Die-frontvrouw Cata.Pirata en zangeres Giovanca zijn de ambassadeurs van muziekcompetitie Art Rocks 2016. Ze hebben zich allebei voor een lied laten inspireren door een van de vijftig kunstwerken die Art Rocks aanbiedt: Cata.Pirata door De Mandril (1926) van Oskar Kokoschka en Giovanca door Madonna (2008) van Roy Villevoye. Giovanca's nummer is eerder deze maand al gelanceerd. Ook zijn de ambassadeurs onderdeel van de vakjury en het gevarieerde randprogramma dat in de vijf musea wordt georganiseerd: met onder andere masterclasses songwriting door Giovanca, en optredens bij de kunstwerken. Cata.Pirata treedt op tijdens de Museumrondes in Museum Boijmans van Beuningen, Museum het Valkhof, Het Kröller-Müller Museum en tijdens de finale in Paradiso.

Catarina Aimée Dahms aka Cata.Pirate is de oprichtster en frontvrouw van de tropicalbass/ afrofuturistische band SKIP&DIE. Geboren in Zuid Afrika en met veel reiservaring op zak, wordt haar muziek gevormd door verschillende culturele invloeden.
 

Wat is muziekcompetitie Art Rocks?

Muziekcompetitie Art Rocks is de grootste Nederlandse muziekcompetitie die muziek en beeldende kunst samensmelt. Art Rocks daagt muzikanten uit zich voor een lied te laten inspireren door iconische kunstwerken. De 50 kunstwerken waar muzikanten zich door kunnen laten inspireren, behoren tot de collecties van vijf Nederlandse topmusea. Art Rocks wordt georganiseerd door de Grote Prijs van Nederland en de vijf topmusea: Boijmans Van Beuningen Rotterdam, Kröller-Müller Museum Otterlo, Drents Museum Assen, Tropenmuseum Amsterdam en Museum Het Valkhof Nijmegen.

 

MEER OVER ART ROCKS
 

Deel deze pagina
Laat je ook inspireren door kunst Bekijk de kunst