Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Doe mee met de online Challenge Rock The House

20 t/m 26 april is het Digitale Nationale Museumweek

#OnsEchteGoud

Kunst biedt troost. Daarom gaat de Nationale Museumweek 2020 - ondanks alle beperkingen - door, maar dan in digitale vorm! Tijdens de Nationale Museumweek brengen ruim 400 musea een ode aan 75 jaar vrijheid. Dat doen zij aan de hand van pronkstukken (#OnsEchteGoud)Ook de 15 museumpartners van Art Rocks zijn online volop aanwezig. Maak bijvoorbeeld een virtuele wandeling door het museum, laat je rondleiden door een kunstkenner, of maak creatieve opdrachten. De musea lichten voor jou hun pronkstukken uit.

Ter ere van de Digitale Nationale Museumweek een greep uit de speciale online activiteiten van onze museumpartners:


Amsterdam Museum

Bij het Amsterdam Museum is ook nu van alles te zien, te leren en te doen. Zo staat de gehele collectie van ruim 80.000 objecten online. Voor kinderen download je de praatplaat van het centrum van Amsterdam door de eeuwen heen. Of kijk op Groeistad; een digitale kaart van jouw buurt, gevuld met informatie over architectuur, archeologie, buitenkunst, monumenten, verhalen en museumschatten.

Liever een actieve bijdrage leveren aan het museum zelf? Doe dan mee aan het bijzondere verzamelproject ter gelegenheid van de 750ste verjaardag van de stad in 2025; Collecting the City: 750 jaar Amsterdam. Het Museum heeft interesse in alle verhalen, dus ook de zware, verdrietige, pijnlijke kant van Amsterdam mag je delen. Of verhalen waarvan je vindt dat ze eenzijdig verteld of onderbelicht blijven in de museumcollectie.

BEZOEK HET AMSTERDAM MUSEUM ONLINEBonnefanten

Met Bonnefanten at home blader je door de online collectie van het museum en ontdek je tussen de tienduizenden objecten jouw favoriet, doe je de online kunstspeurtocht Klopjacht en maak je een Grayson Perry dress-me-doll! Grayson Perry had in 2016 een succesvolle solo tentoonstelling in het Bonnefanten. Onderdeel daarvan is het wandtapijt de Walthamstow Tapestry, de inspiratie voor de winnende Art Rocks soundtrack 2018 ‘Back at it again with the white Vans’ van Kuzk. Bekijk hier de videoclip:

NAAR BONNEFANTEN AT HOME

 

Van Gogh Museum

Op de site van het Van Gogh Museum staan talloze tips om het museum vanuit huis te bezoeken. Zo staat de collectie online, vind je er kleurplaten en luisterboeken en ontrafel je de werken van Van Gogh met een speciale app. Er gaan veel verhalen schuil in en onder de verf van de schilderijen van Vincent van Gogh. De webapp Ontrafel Van Gogh onthult wat je met het blote oog niet kunt zien.

Maar er is meer! Trakteer jezelf op een dagelijkse portie Van Gogh op sociale media, test je Van Gogh-kennis met een quiz, of organiseer een heuse Van Gogh-filmavond.

NAAR VAN GOGH MUSEUM

 

Museum Boijmans Van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen brengt haar collectie bij je thuis met B home. Duik in de collectie voor je dagelijkse dosis kunst en inspiratie! Misschien ontdek je jouw innerlijke kunstenaar met het aanbod van online activiteiten voor jong en oud. Wekelijks op Facebook is er ook de Vraagbaak Live. Conservatoren en andere museummedewerkers bespreken kunstwerken en beantwoorden vragen live. Er zijn kleurplaten van de topstukken uit de collectie beschikbaar en kinderen kunnen met ervaren museumdocenten thuis aan de slag met leuke doe-opdrachten. Ruim 45.000 werken bekijk je gewoon online en voor diverse tentoonstellingen zijn er 360 graden tours beschikbaar.

In 2014 won Bird in a glasshouse de Art Rocks competitie met het prachtige nummer Multiplied, geïnspireerd op de Spiegelkamer ‘Infinity Mirror Room - Phalli’s Field’ (1965) van Yayoi Kusama. Zelf opgeslokt worden door deze installatie zonder eind?  Dat kan hier!

NAAR B HOME

 

Drents Museum

Het Drents museum richtte de speciale pagina Quarantainevermaak in op haar website. Met kleurplaten en puzzels, inspiratie voor de challenge ‘Tussen kunst en quarantaine’, workshopwoensdag en online rondleidingen.

Maak bijvoorbeeld zelf een snorrebotje, een middeleeuws communicatiemiddel dat werd gebruikt door jagers, of duik de keuken in om 18e eeuwse lekkernijen te maken.

Al je prangende kunstvragen kun je stellen met de #VraaghetDM. In haar zoektocht naar antwoorden op deze vragen, neemt Tanja, medewerker Educatie bij het Drents Museum, je bijvoorbeeld mee naar de familie Mesdag. En leidt ze bezoekers rond langs de tentoonstelling 'Barbizon van het Noorden'.

NAAR QUARANTAINEVERMAAK DRENTS MUSEUMMuseum Prinsenhof Delft

Metaalrestaurator Rosalijn van IJken maakte op verzoek van Museum Prinsenhof Delft een van de nautilusbekers uit de eigen zilvercollectie klaar voor de tentoonstelling Zilver. Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590-1800. In een video vertelt ze over de behandeling en waarom de nautilusbeker zo’n bijzonder object is.

Cultuurvlogger Jip van Thuismuseum.nl geeft een online rondleiding langs verschillende topstukken van deze tentoonstelling:

Voor gezinnen zijn er verschillende leuke doe-activiteiten. Print ze uit, zoek een lekker plekje, pak potloden, penselen, verf en andere knutselspullen en laat de kunstenaar in je naar boven komen! Maak bijvoorbeeld een Delfts blauw tegeltje of breek je brein op Willem van Oranje die lang geleden woonde op het Prinsenhof.

ONTDEK MUSEUM PRINSENHOF ONLINEKröller-Müller Museum

Ook op de website van het Kröller-Müller Museum is genoeg te zien! Kijk bijvoorbeeld de inspiratievlogs van internationale bezoekers. Gareth (USA), Rachel & Jun (Japan) en Lucrezia (Italië) delen met jou hun gedachten en emoties tijdens hun allereerste bezoek aan het museum. Of duik in de unieke geschiedenis van het Kröller-Müller Museum met Een tijdlijn vol verhalen.

De totale museumcollectie telt ruim 20.000 werken, daarvan zijn er nu ongeveer 6.000 werken in de online collectiezoeker opgenomen. Via de speciale pagina Van Vincent tot Vandaag ontdek je hier jouw favoriete kunstwerken en achtergrondverhalen.

Op social media brengt het Kröller-Müller Museum haar kunstwerken naar je toe. In COLLECTIE A-Z zie je highlights van kunstenaars uit de collectie, van A tot Z.

BEZOEK DE ONLINE COLLECTIE VAN KROLLER-MULLER MUSEUM

 

Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is nog steeds te bezoeken; in een digitale 360 graden-tour. De museumzalen hebben bijzondere kleuren gekregen, geïnspireerd door de collectie en De Joristrap en het Doelenportaal brengen de geschiedenis tot leven. Maar hoe verplaats je een historische trap..? Ook de uitgebreide collectie is nu online te bewonderen; ontdek de verhalen achter de werken van Jan Wolkers, Lucas van Leyden, of een van de ruim 23.000 andere objecten.

BEZOEK DE ONLINE COLLECTIE VAN MUSEUM DE LAKENHAL

 

Fries Museum

Tijdens deze quarantaine-periode hoef je niks te missen van Het Fries Museum. Lees de verhalen van Mata Hari of luister naar spannende vikingverhalen. Of ontdek kunst in de openbare ruimte in Leeuwarden en omgeving! Ook voor kinderen is er genoeg te doen: de printbare woordzoeker terpen/water, een kleurenplaat of een thuisopdracht van de tentoonstelling Other.Worldly.

Op social media vind je regelmatig bijzondere voorwerpen uit de collectie en je kan een live rondleiding volgen vanuit het gemak van je eigen huis!

Art Rocks kreeg alvast een sneak-preview van zo’n online rondleiding, van Femke, directeur tentoonstellingen van het Fries Museum. Zij nam ons mee door een leeg museum voor digitale inspiratie. De route leidt onder andere langs een wel heel bijzonder sieraad, langs een werk dat verregaande invloed heeft gehad op ons beeld van de Romeinen en langs het kostuum van Mata Hari.  Aanleiding van deze digitour is de online challenge Rock The House, waarvoor nog tot 28 april, 12.00 uur kan worden ingeschreven.

BEZOEK HET FRIES MUSEUM

 

Wereldmuseum

Met de wereldse activiteiten van het Wereldmuseum hoef je je niet te vervelen! Elke week plaatst het museum een nieuwe activiteit op haar website; van een werelds gerecht tot wereldse spelletjes, van origami tot het bedenken van je eigen feest.

De omvangrijke collectie van het Wereldmuseum, met maar liefst 450.000 objecten, herbergt vele verhalen uit verschillende culturen. In Wereldverhalen lees je een aantal van deze bijzondere verhalen. Ook komen bevlogen medewerkers aan bod die je wegwijs maken in hun wereld; van de Pacific tot de Amazone. Een quick scan door onze topstukken kan ook! In Behind the scenes neem je een kijkje in een aantal restauratieprojecten.

Of herbeleef de Museumnacht met de Podcast van Dipsaus.

BEZOEK HET WERELDMUSEUM ONLINEPanorama Mesdag

Nu het museum tijdelijk gesloten is, brengen we museum Panorama Mesdag bij u thuis. Neem een virtuele tour door het museum, of beluister de audiotour van de museumcollectie. En ken je het verhaal achter Panorama Mesdag al? In Man en Kunst vertelt kunstmaker- en verteller Lucas de Man een bijzonder verhaal over het Panorama van Scheveningen in oorlogstijd. Je ervaart hoe groot het schilderij is en hoort waarom Mesdag koos voor de schilderkunst en zelf een groot verzamelaar werd. 

Voor muziekliefhebbers is er The Sound of the Icewhale, een muziekstuk gemaakt door sound artist Tristan Visser.

PANORAMA MESDAG ONLINE MUSEUM


Zeeuws Museum

Dit is de gelegenheid om van heel dichtbij de objecten te bestuderen! Een gedeelte van de collectie is namelijk online te bewonderen en daagt je uit om heel gedetailleerd te kijken naar de kunstwerken. Liever actief aan de gang? De prachtige kleurplaten (voor volwassenen!) houden je menig uur bezig. En in de digitale werkplaats van het museum kunnen kinderen leuke knutselopdrachten doen.

BEZOEK DE DIGITALE WERKPLAATS VAN HET ZEEUWS MUSEUMCODA Museum

Lees en luister vele mooie verhalen over de bevrijding van Apeldoorn vanuit museum en archief. Of bezoek online de tentoonstelling The Future is Female – Love Letters met het werk van 41 vrouwelijke kunstenaars uit binnen- en buitenland. #OnsEchteGoud uit de CODA collectie is dit jaar het Bananencollier van Marion Herbst. Dit halssieraad uit 1986 is prachtig, kleurrijk en gemaakt van materialen die misschien wel heel dicht bij huis te vinden zijn.

Heb je net als Marion Herbst zin in vrijheid en vrolijkheid nu je thuis zit? Ga aan de slag met deze challenge: maak je eigen crisiscollier, krantenketting, quarantainejuweel, recycle(oor)ring of isolatie-insigne. Alles om je heen is bruikbaar: van de verpakkingen van de boodschappen tot oude kleding of klusgerei. Of stiekem toch die overgebleven banaan? Nu ze dit jaar toch trending zijn geweest door met een stuk tape op de muur te zijn geplakt ;)

NAAR CODA MUSEUMHet Noordbrabants Museum

De deuren van Het Noordbrabants Museum zijn vanaf nu digitaal geopend. Theatermaker en kunstliefhebber Lucas De Man neemt je mee op ontdekkingsreis door het hele museum. Of kijk zelf rond in het zeer uitgebreide online archief. Voor kinderen is er Je eigen museum: 30 leuke en creatieve opdrachten om thuis mee aan de slag te gaan. Aan het eind hebben ze genoeg kunstwerken voor hun eigen museum. En daar hoort natuurlijk een feestelijke opening bij!

BEZOEK HET NOORDBRABANTS MUSEUM

 

Kunstlinie Almere Flevoland

Bij KAF is het motto: "The show must go on". Achter de schermen wordt er daarom hard gewerkt aan een nieuw programma en nieuwe exposities voor wanneer de deuren weer openen voor publiek. Tot die tijd geven ze in KAF Thuis Expo een aantal tips voor thuis. Bekijk bijvoorbeeld de serie Na ons de zondvloed, waarin fotojournalist Kadir van Lohuizen laaggelegen gebieden bezoekt waar het wassende water een urgent probleem is. De beelden die hij hiervan maakte, waren deels te zien in een expositie van KAF. De expositie Hoogtij(d) zet je aan het denken over de mogelijkheden die je zelf hebt om bij te dragen aan een betere wereld en hoe wij beter kunnen zijn voor de planeet. Bekijk de documentaire ‘A Plastic Ocean’ op Netflix over de impact van plastic afval in de oceaan.

NAAR KAF THUIS EXPOVoor meer digitale inspiratie: check onze eigen online challenge Rock The House en laat muziek en kunst samensmelten! Er kan nog tot 28 april, 12.00 uur worden ingeschreven!

Cesar legt nog eens uit hoe het werkt!

MEER OVER ROCK THE HOUSE

Deel deze pagina
Doe mee met de online Challenge Rock The House