Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Het scheepsmodel van een 18e-eeuwse Oost-Indiëvaarder vervangt het Familieportret van de familie Van der Dussen

Laat je opnieuw inspireren!

Het schilderij 'Familieportret van de familie Van der Dussen' van kunstenaar Hendrick Cornelisz. van Vliet uit de collectie van Museum Prinsenhof Delft kan helaas niet meer gekozen worden voor muziekcompetitie Art Rocks. Er is een nieuw werk toegevoegd waar je je door kunt laten inspireren voor een lied: het model van een 18e-eeuwse Oost-Indiëvaarder. De wissel is nodig omdat het schilderij 'Familieportret' door omstandigheden niet in het Museum Prinsenhof Delft te zien is tijdens de muziekcompetitie Art Rocks.

Al bezig met een lied voor het familieportret?
Alle muzikanten die nog een nummer willen insturen dat geïnspireerd is op het schilderij van Hendrik Cornelisz. van Vliet, kunnen dit alsnog doen. Tijdens de Museumronde kunnen zij echter niet hun nummer live ten gehore brengen naast het echte kunstwerk van Van Vliet, omdat het kunstwerk op dat moment niet in het museum te zien is. Hiervoor wordt door Art Rocks wel een alternatief geboden, bijvoorbeeld door het kunstwerk te projecten via een beamer. Neem even contact op met Johan van Vemde van Art Rocks via johan@artrocks.nl, zodat wij ervan op de hoogte zijn. 

De 18e eeuwse Oost-Indiëvaarder
Toen de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in 1602 werd opgericht, was Delft één van de belangrijkste handelssteden dat deelnam. Voor de handel met Azië diende edelmetaal als belangrijk betaalmiddel. Op de dagenlange terugreis waren de ruimen van een schip, zoals de Oost-Indiëvaarder, gevuld met diverse specerijen uit het verre Oosten. Deze specerijen waren opgeëist door de bewindvoerders van (één van) de zes kamers van de VOC. Het product peper was het belangrijkste product dat het schip vervoerde naar Europa. Tussen 1700 en 1795 vertrokken maar liefst 202 Oost-Indiëvaarders voor de Kamer van Delft naar Azië, met in totaal 41.965 opvarenden. Daarvan waren er 10.552 afkomstig uit Delft. 

Meedoen met Art Rocks

Je kunt tot en met 26 oktober 2018 jouw lied insturen voor muziekcompetitie Art Rocks en daarmee kans maken op €1000 en een optreden in Paradiso.

Bekijk alle kunstwerken en laat je muzikaal inspireren
Bekijk alle inzendingen en stem op je favoriet

Over Art Rocks
Muziekcompetitie Art Rocks is de grootste Nederlandse muziekcompetitie die muziek en beeldende kunst samensmelt. Art Rocks daagt muzikanten uit zich voor een lied te laten inspireren door een kunstwerk. De ruim 50 kunstwerken en objecten waar muzikanten zich door kunnen laten inspireren in 2018, behoren tot de collecties van zeven toonaangevende Nederlandse musea: Boijmans Van Beuningen Rotterdam, Kröller-Müller Museum, Bonnefantenmuseum, Drents Museum, Tropenmuseum, Museum Prinsenhof Delft en het Centraal Museum Utrecht. De finale is 23 januari 2019 in Paradiso. 

Meer over de competitie


Portret van de familie Van der Dussen - Hendrick Cornelisz. van Vliet

 


Scheepsmodel van een 18e-eeuwse Oost-Indiëvaarder 

 

Deel deze pagina