Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Challenge Rock The House zit erop!

And the winner is….

Omdat vrijwel iedereen tijdens de Coronacrisis thuis zat, bedachten we een tijdelijke online challenge Rock The House. Van 3 t/m 30 april vroegen we deelnemers een soundtrack te maken bij hun favoriete kunstwerk. Voor elke inzending doneerde Art Rocks 1 euro aan Het Rode Kruis. Er kwamen 84 inzendingen binnen; van melodieuze dromerige popliedjes, tot spannende soundscapes, poëtische spoken word, ontroerende pianomuziek en broeierige beats. Deelnemers rockten hun bed, hun woonkamer en hun tuin. Wat hebben we genoten van jullie creativiteit! 

Bekijk alle inzendingen

De jury, bestaande uit team Art Rocks, host Cesar Majorana en ambassadeur Kovacs stonden voor de moeilijke taak een winnaar te kiezen. Uiteindelijk kwamen ze tot een unaniem besluit. Cesar en Kovacs overrompelden de winnaar totaal met de uitslag…

Ook zo benieuwd naar de winnaar? Check de video:


Winnaar Rock The House Challenge:

Artiest: eM
Nummer: Devil (In The Detail)
Kunstwerk: Zelfportret Met Zwarte Band - 1937
Kunstenaar: Pyke Koch
Museum: Centraal Museum, Utrecht

Jurycommentaar:
“Em brengt je in Pyke's wereld. Hij vertelt je niet per se wat je daar ziet, maar wel hoe die wereld voelt. Het nummer heeft een dissonante tekst die zin geeft het kunstwerk langer te blijven bekijken. Het geheel voelt als een poging om een kunstwerk te ontmaskeren bijna - wat zit er achter de ogen van Pyke Koch? Vast en zeker dat het zo klinkt. Het geheel is een ontroerend kijkje door de ogen van het zelfportret, gezongen door een diepe maar ook bijzondere mooie hoge stem. De melancholische koortjes en de interessante melodielijnen vertellen een persoonlijk verhaal.”


Maikel (eM) was natuurlijk superverrast toen we hem belden. Lees hier zijn motivatie om mee te doen met aan Rock The House:

“Ik zat – net als vrijwel iedereen - thuis en had weinig te doen. Daarbij hou ik erg van kunst en het bezoeken van musea, dus deze challenge kwam precies op het goeie moment. Het magisch realisme van Pyke Koch spreekt me enorm aan en past goed bij de stijl van mijn muziek. Alles kwam zo samen voor mij; het magische, het verstilde en melancholische.”

Heb je al plannen voor de besteding van het gewonnen prijzengeld?
Ik zou het heel tof vinden om een keer een nummer op te nemen op vinyl, dus ik denk ik dat ik het daarin ga steken. Ik speel ook in een bandje, maar deze challenge was een beetje de kick-start om ook solo muziek te maken. Ik dacht:  “laat ik zelf eens een liedje maken” Inmiddels heb ik al drie nummers geschreven!

Nogmaals gefeliciteerd Maikel! We zien je graag terug bij de competitie die in september start.


Tweede plaats

Artiest: Anouk wolf
Nummer: Verdwenen Kleuren
Kunstwerk: Cliff Walk at Pourville - 1882
Kunstenaar: Claude Monet
Museum: Art Institute of Chicago

Anouk zegt zelf over haar nummer: "Mijn inspiratie is het prachtige schilderij 'Cliff Walk at Pourville' van Claude Monet. De vrolijke kleuren in dit werk spreken mij enorm aan, maar omdat zijn de laatste weken zo onwerkelijk zijn geweest voor de wereld, heeft het lied toch een meer melancholische toon gekregen. Toch hoop ik dat, ondanks de beladen tekst, ook de positieve boodschap naar voren komt!"

Nou Anouk, dat is zeker gelukt! De jury was superenthousiast!

Jurycommentaar:
“Een mooi en klein liedje wat niet vernieuwend is, maar wel vertrouwd.  Intiem en klein begint Anouk te vertellen over de zee die tegen haar praat, de kleuren die haar alles vertellen over dit mooie schilderij en haar inspireerde tot het schrijven van een erg mooi Nederlandstalig liedje. Prachtige aansluiting met het werk.”


Derde plaats

Artiest: Wolkenman
Nummer: Hemelsterren
Kunstwerk: Aangeschoten fluitist in maneschijn - 1930
Kunstenaar: Pierre Kemp
Museum: Bonnefanten, Maastricht


Jurycommentaar:
“Echt een fijn nummer om bij weg te dromen. Al luisterend naar deze Nederlandstalige tekst bevind ik me in het landschap van het schilderij. Wolkenman zingt over een flierefluitende fluiter, onderweg naar zijn volgende borrel. Wolkenman heeft gevoel voor luchtigheid en zwaarte. Zoals echte wolken dat ook hebben. Het liedje heeft dezelfde gekke kleuren die elkaar net niet passen, net als het werk. Nummer en kunstwerk lijken echt hetzelfde dna te delen.”


eM won 250 euro en een masterclass van een van de Art Rocks-ambassadeurs, daarnaast maakt Art Rocks 250 euro over aan het Rode Kruis ter bestrijding van de Coronacrisis.

Rock The House  is een voorproefje op de Art Rocks competitie die in september start. Meer weten over de competitie? Klik hier:

Over de competitie

Deel deze pagina