Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Another Window - Olaf Putker

Kunstwerk: Gezicht vanuit Theo's appartement, Kunstenaar: Vincent van Gogh, Museum: Van Gogh Museum

Over de inzending

Een ogenschijnlijk simpel kunstwerk, gemaakt door één van de grootste kunstenaars uit de geschiedenis. De titel boeide me al: Theo is toch zijn broer? Woonde hij bij zijn broer en waarom? Tijdens mijn digitale zoektocht om meer te weten te komen over de schilder en zijn leven, werd ik steeds meer geïnspireerd door het leven van deze door depressie (en wellicht andere mentale aandoeningen) gekwelde Vincent Willem van Gogh. Hij kwam nergens tot zichzelf en trok van plek naar plek om rust te vinden. Hij vond deze rust nooit.

Geschreven vanuit een ik-perspectief, gaat 'Another Window' over het zoeken naar een plek waar geluk voor het oprapen ligt, of op z'n minst een plek om je te verstoppen. 'I'm not here, I'm there as you can see. I'll find a new place to hide'


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

2093 Views
1241 Dagen
490 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Olaf Putker
Nummer: Another Window
Genre: Indie
Kunstwerk: Gezicht vanuit Theo's appartement
Kunstenaar: Vincent van Gogh
Museum: Van Gogh Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Uitzicht over de stad Parijs

Het verhaal achter het werk
Van Gogh woonde sinds zijn aankomst in Parijs bij zijn broer Theo. In juni 1886 verhuisden ze naar een appartement aan de rue Lepic. Theo beschreef in een brief het weidse uitzicht over de stad. Hij concludeerde: ‘Met de verschillende effecten door de variatie van de lucht voortgebracht is het een sujet voor ik weet niet hoeveel schilderijen.’ Van Gogh legde dit ‘sujet’ (onderwerp) op een eigenzinnige manier vast. Hij schilderde een deel van het doek met de stippeltechniek die hij overnam van de pointillisten. Andere delen schilderde hij juist losjes en vrij. Waarschijnlijk vond hij het stippelen te rigide en tijdrovend. Het paste niet bij zijn spontane manier van schilderen.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
Wat je vanuit je huis ziet kan van grote invloed zijn op je werk. Zo ook bij Vincent van Gogh. Hij woonde samen met zijn broer samen in Parijs. Vanuit hun appartement had Vincent een prachtig uitzicht over de stad. Hij schilderde dit uitzicht op een hele specifieke manier, namelijk door stippen en korte streepjes. Vincent kwam in aanmerking met deze manier – het pointillisme – door zijn vrienden, die hun schilderijen maakten door middel van verschillende contrasterende kleurenstipjes. 

Over de kunstenaar
Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlandse kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst. Van Gogh wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat.

Bijzonder weetje
Waarschijnlijk had Vincent niet het geduld om het schilderij geheel in stippen uit te voeren. Sommige delen van het schilderij maakte hij door minutieuze precieze stipjes te schilderen en sommige delen door meer spontane streepjes. 

 

 

Tags

1887 Parijs Schilderij Stadsgezicht Vincent van Gogh

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken