Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

De oude kerktoren te Nuenen

Vincent van Gogh / Van Gogh Museum / 1885


Terug naar kunstwerken

Vincent van Gogh

Dit zie je
Een oude kerktoren in Nuenen en een kerkhof.

Het verhaal achter het werk
Van Gogh woonde dichtbij deze verlaten kerktoren in Nuenen (Noord-Brabant). De toren was blijven staan toen de kerk een eeuw eerder instortte, maar werd nu afgebroken. De torenspits is er hier al af.
Aan zijn broer Theo schreef hij wat hij met het schilderij wilde zeggen. Hij zag de kapotte kerktoren als een symbool voor de vergankelijkheid van de godsdienst. Dat vormde in zijn ogen een schril contrast met het boerenkerkhof ernaast. Boeren werden begraven in dezelfde grond die zij tijdens hun leven bewerkten. Daarom stond hun leven juist in het teken van eeuwigheid en wedergeboorte.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
Het schilderij met deze oude kerktoren en een kerkhof doet op de eerste indruk wat somber aan: een vervallen toren omringd door graven. Toch is het schilderij niet somber bedoelt maar is het juist een viering van het boerenleven. De vervallen kerktoren staat voor Van Gogh voor de vergankelijkheid van het geloof terwijl de graven staan voor de boeren die al eeuwen het land bewerken en dat blijven doen. Daarom stond hun leven juist in het teken van eeuwigheid en wedergeboorte. Het schilderij is uitgekozen voor Art Rocks omdat naast de diepere betekenis van het werk, het schilderij ook ontzettend mooi is. Van Gogh gaf het monumentale gebouw een karakter; het is niet zomaar een toren. 

Over de kunstenaar
Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlandse kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst. Van Gogh wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat.

Bijzonder weetje
Van Gogh schilderde de kerk eerst vanaf een andere kant, dit lukte echter niet goed en hij besloot om de kant die we nu zien, de blik vanuit het Noord-Westen, af te beelden. Deze ommezwaai is nog steeds te zien, zoals de krassen van het wegschrapen in de lucht en in de voorgrond. 

‘Zeer zeker zou ik wat graag zoo'n oud kerkje & kerkhof met zandgraven en oude houten kruisen trachten te maken' - Van Gogh

 

Informatie

Afmetingen
65 cm x 80 cm

Materiaal
Olieverf op doek

Te zien 
Van Gogh Museum

Editie
2020

Tags

1885 Natuur Relatie Figuratief Schilderij 1885 Nuenen Schilderij Dorpsgezicht Boerenleven Vincent van Gogh

Van Gogh Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken