Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Zeegezicht bij Les Saintes-Maries-de-la-Mer

Vincent van Gogh / Van Gogh Museum / 1888


Terug naar kunstwerken

Vincent van Gogh

Dit zie je
Zeegezicht

Het verhaal achter het werk
Dit zeegezicht schilderde Van Gogh ter plekke aan het strand, zo blijkt uit zandkorrels die in de verflagen zijn gevonden. Hij maakte het werk in het vissersplaatsje Les Saintes-Maries-de-la-Mer, tijdens een uitstapje dat hij vanuit Arles (Zuid-Frankrijk) ondernam.
Naast het blauw en wit dat hij met flinke streken op het doek kwastte, gebruikte hij voor de golven ook de kleuren groen en geel. Deze bracht hij aan met een paletmes, waardoor het effect van licht door de golven mooi werd getroffen.
Van Gogh was enthousiast over de kleuren van de Middellandse Zee. Hij beschreef die als ‘een kleur als van makrelen, dat wil zeggen wisselend – je weet niet altijd of het groen is of paars, je weet niet altijd of het blauw is – want een seconde later heeft de steeds veranderende weerschijn een roze of grijze tint aangenomen.’ De felrode signatuur is prominent op de voorgrond geplaatst: het diende een ‘rode noot in het groen’ te zijn.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
Dit is een van mijn lievelingswerken in de collectie van het Van Gogh Museum. De woeste zee met de golf die naar je toerolt schilderde Van Gogh in een veelheid aan kleuren met stevige penseelstreken. Van Gogh schilderde dit zeegezicht ter plekke aan het strand, zo blijkt uit zandkorrels die in de verflagen zijn gevonden. Hij maakte het werk in het vissersplaatsje Les Saintes-Maries-de-la-Mer, tijdens een uitstapje dat hij vanuit Arles (Zuid-Frankrijk) ondernam.

Over de kunstenaar
Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlandse kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst. Van Gogh wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat.

Bijzonder weetje
Wist je dat Van Gogh de rode signatuur op dit werk expres heel groot aanbracht in rood als kleurcontrast met de groenblauwe zee? ‘On a seascape there’s a very outrageous red signature, because I wanted a red note in the green’. [660]

I’m writing to you from Saintes-Maries on the Mediterranean at last — the Mediterranean — has a colour like mackerel, in other words, changing — you don’t always know if it’s green or purple — you don’t always know if it’s blue — because a second later, its changing reflection has taken on a pink or grey hue.’ - Van Gogh

 

Informatie

Afmetingen
50.5 cm x 64.3 cm

Materiaal
Olieverf op doek

Editie
2020

Tags

1888 Natuur Overig Figuratief Schilderij 1888 Arles Schilderij Zeegezicht Vincent van Gogh

Van Gogh Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken