Over de inzending
Normaal gesproken maken wij enigszins abstracte, politiek-geëngageerde of gewoon grappige muziek, in een elektronische Nederlandse hip-hopstijl. Dit project hebben we iets anders aangepakt. De foto fascineerde ons, omdat de kunstenaar (Jaap Scheeren dus) het vakantiepark in Zeeland niet in zijn waarde liet om het op de manier te fotograferen zoals het bestond, maar het aanpaste naar zijn eigen believen om zo het contrast met de rest van de huisjes groter te maken. Het bijzondere hieraan is dat de andere huisjes en de monotoonheid ervan nóg meer opvallen dan als hij het centraal gestelde huisje níet had versierd. Ons liedje De Fotograaf gaat dan ook over het concept van de fotograaf die zijn eigen werkelijkheid creeërt:
"Wat de maker knap gedaan heeft
Is zijn eigen werk creëren
Hij keek naar de wereld en dacht
Dat moet ik amenderen".
en
"Hij creëert zijn eigen wereld
Past het decor aan als het moet
Ziet in elke sneeuw de winter
En in elke drup een vloed".
De tekst is geschreven door Jens Bosman, de muziekproductie uitgevoerd door Jesper Bloem. Wij hopen met ArtRocks een nieuwe ervaring toe te voegen aan onze muziek en onze stijl ook iets te verbreden. Tekstueel heeft Jens inspiratie opgedaan bij artiesten als Spinvis, Eefje de Visser, Aafke Romeijn, Lucky Fonz III en andere Nederlandstalige artiesten. Normaal gesproken neigt onze muziek meer naar De Jeugd van Tegenwoordig en Joost Klein; we vinden het leuk en ook spannend om eens iets anders te maken en te kijken hoe dat valt.
Het zou voor ons een eer zijn om dit nummer te mogen uitvoeren naast het kunstwerk in het Zeeuws Museum, ondanks alle hedendaagse restricties die er natuurlijk kennen. We zijn natuurlijk ook benieuwd of andere mensen herkennen wat wij over dit kunstwerk zeggen en schrijven. We vinden het altijd fijn om te leren van feedback en nieuwe ervaringen toe te voegen aan ons repertoire. Zodoende.
We zijn benieuwd naar de reacties!
Johan
Jeppe
Links van de artiest: Website Facebook Instagram
Informatie over het kunstwerk
Dit zie je
Een vakantiebungalow die omgetoverd is tot een feestelijk kraakpand.
Het verhaal achter het werk
Zon, zee en strand. In de laatste zaal van Dit is Zeeland zien we Zeeland door de ogen van de toerist. Tegenover het idyllische beeld, dat door menig kunstenaar is vastgelegd, wilde het museum een andere, meer realistische kant van het toerisme laten zien. Toerisme brengt Zeeland naast economische voorspoed namelijk ook diverse ingrijpende landschappelijke effecten. Fotograaf Jaap Scheeren stelde voor om naar een van de vele uniforme bungalowparken te gaan en daar een huisje onder handen te nemen. Gewapend met stoepkrijt, stickers en andere attributen tovert hij een van de weinig tot de verbeelding sprekende vakantiehuizen om tot een uitbundig en feestelijk kraakpand. Zo verovert hij de openbare ruimte weer terug op de oprukkende uniforme bebouwing van de kustgebieden.
Waarom uitgekozen voor Art Rocks
Toerisme brengt Zeeland naast economische voorspoed diverse ingrijpende landschappelijke effecten. Dit uitbundige kraakpand nodigt hopelijk uit tot een evenzo uitbundige soundtrack.
Over de kunstenaar
Scheeren (Nijmegen, 1979) is fotograaf, vader van twee kinderen, woont en werkt in Amsterdam. Zowel in zijn eigen werk als in opdracht, probeert hij op het smalle pad van betrouwbaarheid te blijven. Hij richt zich op de vervreemding en de mooie omgeving en haar bewoners. Hij bracht minstens vijf publicaties uit; The Black Hole (o.a. Anouk Kruithof), Oma Toos, een Slowaaks sprookjesboek genaamd 3 Roses, 9 Ravens, 12 Months en samen met Hans Gremmen een onderzoek naar drukwerk genaamd Fake Flowers in Full Colour. Zijn meest recente boek werd een website en heet Jaap Scheeren Cut Shaving. Hij werkte onder meer aan opdrachten voor FOAM magazine, NY Times magazine, Wallpaper, The Guardian, Das Magazin en Hyeres fotografie- en modefestival.
Tags
Moderne kunst KraakpandMeer informatie
Overige inzendingen voor dit kunstwerk
Gerelateerde Kunstwerken
-
US 0911-0173, Selma
-
Gebed voor de maaltijd
-
My beloved
-
Leren mannenhemd, waarschijnlijk gedragen door Meinard Sprenger
-
Inhuldigingsportret
-
Jongen op een ineffectieve zeedijk in de dorpsregio Pluit, Jakarta
-
Majuro, hoofdatol van de Marshall Islands
-
Replica van Café 't Mandje
-
Onvolgroeide babyorca
-
De Kruisdraging