Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Noordzee Residence

Jaap Scheeren / Zeeuws Museum / 2017


Terug naar kunstwerken

Jaap Scheeren

Dit zie je
Een vakantiebungalow die omgetoverd is tot een feestelijk kraakpand.

Het verhaal achter het werk
Zon, zee en strand. In de laatste zaal van Dit is Zeeland zien we Zeeland door de ogen van de toerist. Tegenover het idyllische beeld, dat door menig kunstenaar is vastgelegd, wilde het museum een andere, meer realistische kant van het toerisme laten zien. Toerisme brengt Zeeland naast economische voorspoed namelijk ook diverse ingrijpende landschappelijke effecten. Fotograaf Jaap Scheeren stelde voor om naar een van de vele uniforme bungalowparken te gaan en daar een huisje onder handen te nemen. Gewapend met stoepkrijt, stickers en andere attributen tovert hij een van de weinig tot de verbeelding sprekende vakantiehuizen om tot een uitbundig en feestelijk kraakpand. Zo verovert hij de openbare ruimte weer terug op de oprukkende uniforme bebouwing van de kustgebieden.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
Toerisme brengt Zeeland naast economische voorspoed diverse ingrijpende landschappelijke effecten. Dit uitbundige kraakpand nodigt hopelijk uit tot een evenzo uitbundige soundtrack.

Over de kunstenaar
Scheeren (Nijmegen, 1979) is fotograaf, vader van twee kinderen, woont en werkt in Amsterdam. Zowel in zijn eigen werk als in opdracht, probeert hij op het smalle pad van betrouwbaarheid te blijven. Hij richt zich op de vervreemding en de mooie omgeving en haar bewoners. Hij bracht minstens vijf publicaties uit; The Black Hole (o.a. Anouk Kruithof), Oma Toos, een Slowaaks sprookjesboek genaamd 3 Roses, 9 Ravens, 12 Months en samen met Hans Gremmen een onderzoek naar drukwerk genaamd Fake Flowers in Full Colour. Zijn meest recente boek werd een website en heet Jaap Scheeren Cut Shaving. Hij werkte onder meer aan opdrachten voor FOAM magazine, NY Times magazine, Wallpaper, The Guardian, Das Magazin en Hyeres fotografie- en modefestival.

 

 

 

Informatie

Te zien
Tentoonstelling – Dit is Zeeland – zaal Beeld (laatste zaal) - permanente tentoonstelling

Fotograaf
Jaap Scheeren

Editie
2020

Tags

2017 Stadsgezicht Maatschappij Figuratief Fotografie Moderne kunst Kraakpand

Zeeuws Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken