Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Replica van Café 't Mandje

onbekend / Amsterdam Museum / tweede helft 20ste eeuw


Terug naar kunstwerken

onbekend

Dit zie je
Een replica van cafe t Mandje op de Zeedijk, compleet met jukebox, bar, souvenirs en een interview met Greet van Beeren, de zus van Bet.

Het verhaal achter het werk
Bet van Beeren nam in 1927 op 25-jarige leeftijd café 't Mandje aan de Zeedijk over. Zij was een van de legendarische uitbaatsters van Amsterdam. In een leren jas scheurde ze op de motor door de stad, soms met een nieuwe verovering achterop. Ze wist al op jonge leeftijd, dat ze op vrouwen viel.
't Mandje was één van de eerste cafés waar homoseksuele mannen en lesbische vrouwen hun geaardheid niet hoefden te verbergen. Zoenen was echter in het café niet toegestaan. Alleen op Koninginnedag mochten mannen met mannen dansen en vrouwen met vrouwen. In 't Mandje kwamen allerlei mensen; hoeren, pooiers, zeelui, artiesten en provincialen. In 1967 overleed Bet. Haar zuster Greet zette de zaak voort tot de heroïne het leven op de Zeedijk ontwrichtte.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
“Dit is mijn favroriete object in het museum, of eigenlijk een verzameling objecten, deels authentiek, deels replica’s, die bij elkaar de bezoekers het gevoel moeten geven dat ze een café op de Zeedijk binnengestapt zijn. De barvrouw Greet vertelt over het leven op de Zeedijk en over haar legendarische zus Bet. Bij cafés hoort muziek, dus ik ben heel benieuwd welke nieuwe muziek er in het kader van Art Rocks, geïnspireerd door deze plek, gemaakt gaat worden”. (Annemarie de Wildt - Amsterdam Museum)

Bijzonder weetje
“Vroeger verzamelden musea vooral kunst en gebruiksvoorwerpen van vroeger en meer van de elite dan van ‘gewone’ mensen. Toen het Amsterdams Historisch Museum (zo heette het Amsterdam Museum vroeger) in 1999 een nieuwe afdeling maakte over de 20ste eeuw besloten we om Café ‘t Mandje te laten herleven in het museum, juist vanwege Bet van Beeren als een pionier voor de homo-emancipatie. Het cafe was toen gesloten, sinds de jaren tachtig. Het kostte wat moeite om Greet te overreden om mee te werken, maar later was ze heel trots. Ik genoot van de verhalen die ze me vertelde, in haar volgepropte woning boven het café. Daarom heb ik haar geinterviewd, zodat de bezoekers daar ook van kunnen genieten. Inmiddels is ze al een aantal jaren dood, maar in deze replica van ‘t Mandje leeft ze voort, net als haar zus. Gelukkig is ook het echte café weer geopend.” (Annemarie de Wildt - Amsterdam Museum)

Informatie

Te zien 
Amsterdam Museum

Editie
2020

Tags

tweede helft 20ste eeuw Overig Maatschappij Figuratief Historisch object Cafés Homoseksualiteit Zeedijk Uitgaan

Amsterdam Museum

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken