Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

message - Jelver

Kunstwerk: De oogst, Kunstenaar: Vincent van Gogh, Museum: Van Gogh Museum

Over de inzending

hoi ik ben Jelle ik ben 14 jaar mijn motivatie voor het schrijven van mijn nummer is,
in deze tijd moeten we allemaal even doorbijten om het Corona virus te verslaan. en bij mijn schilderij de oogst kwam er uiteindelijk een storm en op zo'n storm moeten mij ook wachten. want die storm zorgt ervoor dat Corona verdwijnt. helaas kan dit nog wel even duren en tot die tijd moeten wij goed op elkaar passen. ik vind de vocal goed bij passen omdat het goed is om mensen die eenzaam zijn een berichtje te doen om te laten weten dat je aan hun denkt.


Links van de artiest: Instagram

Details

1249 Views
1349 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Jelver
Nummer: message
Genre: Electronic/Ambient
Kunstwerk: De oogst
Kunstenaar: Vincent van Gogh
Museum: Van Gogh Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Een grote vlakte met werkende boeren in de volle zon rond Arles (Zuid-Frankrijk)

Het verhaal achter het werk
In dit schilderij van het vlakke landschap rond Arles (Zuid-Frankrijk) is de droogte en hitte haast voelbaar. Van Gogh combineerde het azuurblauw van de lucht met gele en groene tonen voor het land, om de sfeer van een zomerse dag weer te geven. Dagenlang werkte hij onder de brandende zon in de korenvelden. Hij was enorm productief en maakte in ruim een week 10 schilderijen en 5 tekeningen, totdat een stevige storm een einde maakte aan de oogsttijd.
Van Gogh wilde het boerenleven en het werk op het land verbeelden, een terugkerend thema in zijn oeuvre. Hij schilderde verschillende stadia van de oogst. Er zijn half gemaaide korenvelden te zien, ladders, enkele karren. Op de achtergrond is een maaier aan het werk. Daarom gaf hij het werk ook de titel ‘la moisson’: de oogst. Van Gogh beschouwde het als een van zijn meest geslaagde schilderijen. ‘Het […] doek slaat absoluut alle andere dood’ schreef hij aan zijn broer Theo.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
Dit schilderij is een van de meesterwerken uit onze collectie. Vincent verhuisde in 1888 vanuit Parijs naar het Zuid-Franse Arles. Op dit schilderij zie je een grote vlakte met werkende boeren in de volle zon. De hitte wordt benadrukt door de azuurblauwe lucht en het geel van het koren. Hoewel het landschap duidelijk te herkennen is als landschap schilderde hij het niet erg realistisch, hij bouwde het schilderij op uit kleurvlakken en vlugge toetsen.

Over de kunstenaar
Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlandse kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst. Van Gogh wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat.

Bijzonder weetje
Wist je dat Van Gogh naar Arles afreisde in de hoop een soort Japan te treffen? Van Gogh was erg geïnspireerd door Japanse kunst en hij hoopte dat hij in Zuid-Frankrijk eenzelfde landschap aan zou treffen als die hij kende van Japanse prenten.

‘I have a new subject on the go, green and yellow fields as far as the eye can see, which I’ve already drawn twice and am starting again as a painting’ - Van Gogh

Tags

1888 Arles Schilderij Landschap Boerenleven Vincent van Gogh

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken