Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Maan bij avond

Hendrik Willem Mesdag / Panorama Mesdag / 1897-1899


Terug naar kunstwerken

Hendrik Willem Mesdag

Het verhaal achter het werk
Hendrik Willem was gefascineerd door maangezichten en heeft er vele geschilderd. In dit schilderij laat hij de maan spiegelen in het water. Zo wordt het oog van de beschouwer geleid van dichtbij de zee naar verderaf op de horizon. Daarvandaan gaat de blik naar de maan en de donkere stapelwolken, en hun terugkaatsing op de schimmige bomschuiten.

Bijzondere weetjes
Voor dit schilderij keek Hendrik Willem goed naar werk van de Franse kunstenaar Daubigny uit zijn eigen verzameling. Hij probeerde de lucht met eenzelfde soort verfstreken en kleuren aan te brengen.

Over de kunstenaar
Na enige jaren in het bankbedrijf van zijn vader, begon Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) op zijn 35ste een loopbaan als kunstenaar. Om zich verder in de kunst te bekwamen, ontving hij in Brussel lessen van de Nederlandse schilder Willem Roelofs. In 1869 vestigde hij zich dicht bij de kust, in Den Haag. De Noordzee werd zijn hoofdthema, het Scheveningse strand zijn favoriete werkstek. Vanuit een vaste hotelkamer schetste hij de zee in al haar stemmingen: dreigend, vredig en spookachtig. Deze voorstudies werkte hij in zijn atelier uit tot schilderijen. De nadruk legde hij op het steeds veranderende spel tussen lucht, licht en water.

Informatie

Afmetingen
100 x 125 cm

Materiaal
Olieverf op doek

Te zien 
Op zaal als onderdeel van de presentatie van de vaste collectie

Editie
2020

Tags

1897-1899 Natuur Overig Figuratief Schilderij Maan Bomschuiten Lucht Daubigny Noordzee Scheveningen Licht Water

Panorama Mesdag

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken