Terug naar kunstwerken
Aboriginals
Wat je ziet
Deze twaalf houten, rood en wit beschilderde Law Poles (Wetspalen) werden door de Aurukun en Apelech gemaakt, twee
Aboriginal-gemeenschappen uit noordoost Australië. De gestreepte palen van de Aurukun stellen omgekeerde boomstronken voor: de wortels zijn zichtbaar en de takken met bladeren zitten onder de grond. Deze verwijzen naar de vele Droomverhalen die de wetten geven waardoor mensen met elkaar en met het land verbonden zijn. De palen met de witte stippen van de Apelech hebben met de zee en de zon te maken. De rode achtergrond symboliseert de reflectie van de ondergaande zon op de zee en de witte stippen staan voor de schittering van de zon op de golven. De zandachtige kleuren – okerbruin, okergeel, wit en zwart – zijn kenmerkend voor de Aboriginals uit deze regio. Het bestaan van deze ‘wetspalen’ geeft aan dat Aboriginals net als Europeanen altijd al over wetten beschikten. Zij werden van oudsher ingezet bij ceremonies als begrafenissen of inhuldigingen van huizen.
Het verhaal achter het werk
Is vergeving de ultieme daad van verzet? Als blijk van vergeving van historische misdaden schonken Aboriginal kunstenaars dit kunstwerk in 2007 aan de Nederlandse overheid. Deze gift was afkomstig van afstammelingen van Aboriginals die in 1606 de bemanning van het VOC schip Duyfken ontmoetten bij Kaap Keerweer. Die ontmoeting verliep gewelddadig . Een Nederlander werd vermoord, waarop minstens een Aboriginal-man hetzelfde lot onderging. In de vier eeuwen die volgden, werd Aboriginal-land bezet en grote delen van de bevolking bewust uitgeroeid. Je kunt de schenking beschouwen als een activistische daad van verzoening: Nederland wordt vergeven voor de desastreuze gevolgen die de eerste ontmoeting met Europeanen voor Aboriginals heeft betekend.
De wetspalen zijn gemaakt door Aboriginal-gemeenschappen om de bloederige landing van de Nederlanders op hun grondgebied te herdenken. Veel volken strijden voor rechten die ondermijnd worden door bedrijven, overheden of andere dominante groepen. Vaak gaat het om land dat wordt afgenomen of vernietigd. Activisten zetten alle middelen in die ze tot hun beschikking hebben. Soms, zoals hier, met een moreel superieur gebaar.
De makers
De twaalf wetpalen zijn door twee verschillende gemeenschappen van het Wik volk, de Aurukun en de Apelech, gemaakt. Joe Ngallametta vertegenwoordigde de Aurukun en Ron Yunkaporta, de Apelech. De Aboriginals beschouwen de objecten als bezield. Bij de overdracht werden zij toegezongen, vastgepakt en geknuffeld. Ze worden als de ambassadeurs voor de Aboriginals in Nederland gezien.
Informatie
Te zien in
Amsterdam bij het Tropenmuseum
Editie
2018