Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Tree & Bags

Atelier van Lieshout / Museum Boijmans Van Beuningen / 2008


Terug naar kunstwerken

Atelier van Lieshout

Wat je ziet

Aan een kale boom hangen drie zakken aan touwen. Op de grond eromheen liggen en staan nog drie zwarten zakken. De inhoud is niet bekend, maar veel goeds kan het niet zijn. Het is een onheilspellend beeld dat associaties oproept met lijkzakken, een galgenboom of een plek van executie. Zo lijkt de rechtopstaande zak rechts in beeld op een knielend persoon.

Het verhaal achter het werk

De kunstenaar Atelier Van Lieshout geeft geen eenduidige betekenis of politieke boodschap aan het werk. Toch roept het werk onwillekeurig Billie Holiday’s droeve song ‘Strange Fruit’ op, over het lynchen van zwarten in het zuiden van de Verenigde Staten. Ze zingt: ‘Black bodies swinging in the southern breeze. Strange fruit hanging from the poplar trees’.

De kunstenaar

Atelier van Lieshout (AVL) is een collectief opgezet door kunstenaar Joep van Lieshout in 1995. Het multidisciplinaire gezelschap ontwerpt op het grensvlak van kunst, design en architectuur en maakt kunstobjecten, maar ook meubels of mobiele architectuur. Dikwijls is het werk provocatief of controversieel. En soms is het agressief, soms humoristisch, soms sensueel, soms hard. Maar zelden heeft hij zo’n aangrijpend werk gemaakt als deze zaalvullende sculptuur.

 

“If ever you were looking for a piece of art which can evoke strong feelings, this is one of them.” - Widowcranky over Tree & Bags

Informatie

Grootte
405 (h) x 510 (b) x 550 (d) cm

Materiaal 
polyurethaan

Te zien in
Rotterdam bij Museum Boijmans Van Beuningen

Editie
2018

Tags

2008 Natuur Politiek Abstract Installatie

Museum Boijmans Van Beuningen

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken