Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Jongensbroek van ijsberenbont

Inuit / Tropenmuseum / 1999


KIES DIT KUNSTWERK Terug naar kunstwerken

Inuit

Wat je ziet

Deze ceremoniële broek van ijsberenbont is een waar status object voor jonge Inuit mannen. IJsberenbont bestaat uit een dichte vacht met lange waterafstotende haren er overheen. De holle haren bevatten een beetje lucht en dat isoleert. Tegenwoordig dragen de jagers thermo-pakken en dons jassen. Broeken van ijsberenbont worden alleen nog gedragen door jongens tijdens hun confirmatie in de kerk. Ze zijn duur, prestigieus en belangrijk voor de Groenlandse identiteit.

Het verhaal achter het werk

Inuit-jagers overleefden het niet zonder extreem warme kleding. Maar zij lijken deze broeken steeds minder nodig te hebben. De verandering van het klimaat heeft ingrijpende gevolgen voor het ijs dat smelt in het Arctisch gebied. Hoewel het witte landschap hetzelfde lijkt verandert er hier veel. De winters worden korter, het ijs is vaker onbetrouwbaar; ijsberen en bepaalde zeehondensoorten hebben het moeilijk. Daarmee wordt de broek nog uitzonderlijker en een symbool voor iets van wat mogelijk van voorbijgaande aard is.

Het Arctisch gebied warmt twee keer zo snel op als de rest van de wereld. Wanneer het witte ijs smelt, komt er donker zeewater of land tevoorschijn. Dit houdt meer warmte vast, waardoor de opwarming steeds sneller gaat. De Noord- en Zuidpool zijn de vriezers van de wereld. Wanneer die smelten gaat de opwarming in de rest van de wereld ook sneller.

Lokaal zijn de gevolgen nu al groot. Kinderen kunnen niet meer naar school, omdat de bevroren rivieren – die in de winter de wegen vormen – te gevaarlijk zijn. Mensen lijden honger omdat de zalm te laat komt. In permafrostgebieden verzakken huizen of verdwijnen langzaam in zee.

De kunstenaars/makers

Gemaakt door de Inuit uit Qanaaq, Groenland uit ijsberenbont, zeehondenbont en parelmoer knopen. Er is geen specifieke vervaardiger bekend.

Informatie

Te zien in
Amsterdam bij het Tropenmuseum

Editie
2018

Tags

1999 Dier Maatschappij Abstract Mode

Tropenmuseum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken