Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Yoeri wint Art Rocks 2021

Yoeri wint met soundtrack voor kunstwerk uit Bonnefantenmuseum

De landelijke muziekcompetitie Art Rocks 2021 is gewonnen door Yoeri Wegman met de soundtrack ‘Engelen’ voor het kunstwerk ‘Church 1’ van Helen Verhoeven uit de collectie van het Bonnefanten (Maastricht). De finale werd uitgezonden door BNNVARA op NPO3. Tijdens de zinderende finale op 8 mei in Paradiso, streden de acht finalisten Yoeri, KEEK, Naomi Snell, YARA, Philippine, Felix ter Avest, KEES en Rubenson om de hoofdprijs. Alle acht artiesten schreven een soundtrack geïnspireerd op een kunstwerk uit de collectie van een museum. Yoeri wist in de finale de jury het meest te overtuigen met zijn ultieme soundtrack bij een kunstwerk. In een speciale videoboodschap gaf kunstenares Helen Verhoeven zelfs aan dat ze geïnspireerd werd door het nummer.

Kijk hier de finale terug

Voor even was Paradiso naast een poppodium ook een atelier want er waren kunstenaars aanwezig die kunst maakte geïnspireerd op de nummers van de acht finalisten. Raul Balai maakte een kunstwerk geïnspireerd op het nummer van Yoeri. 

De jury over de winnaar:
"Deze deelnemer was vernieuwend. Paradiso was voor heel even zijn kerk en hij was de engel van de nacht. Hij wist zelfs de kunstenares te inspireren. Deze deelnemer was het meest eigenzinnig van allemaal en daarom ook het meest memorabel."

De deskundige jury bestaande uit Pien Feith (juryvoorzitter), Ambassadeurs Sef, S10, Kovacs en kunstkenner Heske ten Cate hadden de moeilijke taak om uit 8 finalisten een winnaar te kiezen. Ze hebben gelet op de kwaliteit van de muziek en performance, in dialoog met het kunstwerk, die samen zorgen voor een intense beleving van zowel het nummer als het kunstwerk. 

Yoeri over zijn motivatie bij het nummer:
"Zoals je de installatie Church 1 binnenstapt, stap je met het nummer ook een ruimte binnen. Het nummer gaat over de verleidingen van de uitgaanswereld en lange nachten die ochtenden worden. Verder is het aan de luisteraar om de link te vinden"

De Art Rocks reis van Yoeri
In september 2020 liet Yoeri zich inspireren door het kunstwerk 'Church 1' van Helen Verhoeven dat te bewonderen is in het Bonnefanten Maastricht.

Bekijk hier de aanmelding van Yoeri

De jury was unaniem en selecteerde Yoeri voor de museumrondes (halve finales). Daar mocht hij bij het kunstwerk optreden en daar wist hij de jury te betoveren met zijn stagepresence en en eigenzinnig optreden.  

Kijk het volledige optreden terug

Kijk de halve finale terug

 

Glansrijk won hij deze halve finale om uiteindelijk als een engel te schijnen in de finale van Art Rocks 2021 in Paradiso!

Kijk hier de finale terug

De finalisten

Het niveau tijdens de finale was zeer hoog en er waren veel verschillende genres te beluisteren. Stuk voor stuk mooie muzikale interpretaties van kunstwerken. Bekijk alle finalisten hieronder.

Philippine - What I've found in you

Kunstwerk: Stoeiend paar
Kunstenaar: Jan Steen
Museum: Museum De Lakenhal

Kijk de halve finale terug 

Kijk het volledige optreden terug

Naomi Snell- Adonis

Kunstwerk: Venus treurend over de dode Adonis
Kunstenaar: Thomas Willeboirts Bosschaert
Museum: Het Noordbrabants Museum

Kijk de halve finale terug

Kijk het volledige optreden terug

Felix ter Avest - Zal zijn 

Kunstwerk: Dag en nacht
Kunstenaar: Maurits Cornelis Escher
Museum: Fries Museum

Kijk de halve finale terug

Kijk het volledige optreden terug

YARA - Fix me

Kunstwerk: Acephalic
Kunstenaar: Elisabet Stienstra
Museum: Kunstlinie Almere Flevoland

Kijk de halve finale terug

Kijk het volledige optreden terug

Rubenson - Keep on riding

Kunstwerk: Avondrood
Kunstenaar: Hendrik Willem Mesdag
Museum: Panorama Mesdag

Kijk de halve finale terug

Kijk het volledige optreden terug

 

KEEK - De Slaapkamer

Kunstwerk: De slaapkamer
Kunstenaar: Vincent van Gogh
Museum: Van Gogh Museum

Kijk de halve finale terug

Kijk het volledige optreden terugKEES - Vast

Kunstwerk: Zelfportret met aapje
Kunstenaar: Frida Kahlo
Museum: Drents Museum

Kijk de halve finale terug

Kijk het volledige optreden terug

Van live event naar online programma

Dat was ie dan! Art Rocks 2021 zit erop en we kunnen terugkijken op een mooie editie die door Covid-19 totaal anders liep dan gepland. Van live event werd het opeens een TV-programma. Dank aan alle betrokken musea, New Amsterdam Filmcompany, KUUB Videoagency, BNNVARA en last but not least alle artiesten! We hebben genoten van alle mooie muziek en beeldende kunst. Stay tuned voor de volgende editie! 

Volg Art Rocks om niks te missen:

Facebook

Instagram

Rock on!

Deel deze pagina