Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Engelen - Yoeri - Engelen (Prod. by Stef de Haan)

Kunstwerk: Church I, Kunstenaar: Helen Verhoeven, Museum: Bonnefanten

Over de inzending

Zoals je de installatie binnenstapt, stap je met het nummer ook een ruimte binnen. Bij de kerk hoort de duivel, het nummer gaat over de verleidingen van de uitgaanswereld en lange nachten die ochtenden worden.
Verder is het aan de luisteraar om de link te vinden <3.


Links van de artiest: Facebook Instagram

Details

2346 Views
1301 Dagen
1 Stem

Deel deze inzending


Artiest: Yoeri - Engelen (Prod. by Stef de Haan)
Nummer: Engelen
Genre: World
Kunstwerk: Church I
Kunstenaar: Helen Verhoeven
Museum: Bonnefanten

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Een houten kapel met drie glas-in-loodramen met toegevoegde  decoraties waaronder 46 beelden in keramiek, gips en hout, 11 elementen in glas en metaal, 2 grote en 2 kleine mozaïekpanelen, patchwork tapijt, 9 schilderijen op doek, 1 werk op papier en diverse panelen met nissen, vlakke panelen en voetstukken in glas-in-lood, hout, verf, schuim en mortel. Kortom, veel!

Het verhaal achter het werk
Church I is een installatie geïnspireerd op het idee van een religieuze kapel. Het tapijt op de vloer, de schilderijen aan de muur, de plafondschilderingen, de glas-in-loodramen, de keramieken beeldjes, de mozaïekpanelen: het hoort allemaal bij de installatie en is gemaakt door de kunstenaar, Helen Verhoeven. Wanneer je als bezoeker de kapel binnenstapt, word je ondergedompeld in Verhoevens fascinerende wereldbeeld. Hiervoor liet zij zich inspireren door verschillende religieuze verhalen en goot deze in een modern jasje. De akoestiek (stilte) en het licht (gedempt) zorgen er daarnaast voor dat je als bezoeker automatisch je pas vertraagt en op fluistertoon begint te praten, net als in een echte kapel, kerk of ander gebedshuis. 

Verhoeven knoopt hier het verleden en heden aan elkaar door de historisch geladen vorm van de kapel. Ze gebruikt materialen en past technieken toe die vandaag de dag nog maar weinig te zien zijn. Het weglaten van de oorspronkelijke religieuze context van de verhalen waarop de objecten gebaseerd zijn, zorgt ervoor dat alleen ons tragisch menselijk gedrag overblijft: goede daden naast vals spel en kwaadaardigheid, verdriet, verlies en vernedering. Macht en onmacht staan zij aan zij. Verhoeven laat daarmee zien dat deze thema’s van alle tijden zijn en dat we daarnaast altijd behoefte zullen blijven houden aan ruimtes om deze zaken te overdenken.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
We gaan naar een museum om kunst te zien. Maar een museum doet meer dan een plek bieden aan kunstwerken. Het is een plek voor stilte, verwondering en het loskomen van onze dagelijkse beslommeringen. Misschien zelfs een plek voor contemplatie. Net zoals kerken en kapellen dat jarenlang zijn (geweest) voor veel mensen. Met deze hedendaagse kapel geeft de kunstenaar Helen Verhoeven letterlijk ruimte voor de geest en laat zij zien dat we verbonden zijn aan het verleden door universele thema’s.

Bijzonder weetje
Dankzij een werkbijdrage van het Mondriaanfonds kon Verhoeven zich twee jaar lang verdiepen in de klassieke en religieuze thema’s van de 15e, 16e en 17e eeuwse schilderkunst in Bonnefanten Maastricht. Ze selecteerde uiteindelijk negen werken uit de collectie oude kunst van het museum en maakte hier haar eigen versie van. Deze waren te zien in 2018 in de tentoonstelling Oh God.

Over de kunstenaar
Verhoeven (1974, Leiden) verhuist op twaalfjarige leeftijd met haar ouders naar de Verenigde Staten. Achtereenvolgens komt ze na haar middelbare school terecht op het San Francisco Art Institute (VS), de New York Academy of Art (VS) en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.
Inmiddels woont en werkt de kunstenaar al een aantal jaren in Berlijn. Verhoeven is een kunstenaar met internationale  reputatie die met haar werk vooral aandacht trekt  vanwege haar unieke beeldtaal en combinatie van traditie  en actualiteit. 

Bekijk de video van Verhoeven die zich voorbereidt op 'Oh God':

Check de video

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken