Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Call It - JARO

Kunstwerk: Majuro, hoofdatol van de Marshall Islands, Kunstenaar: Kadir van Lohuizen, Museum: Kunstlinie Almere Flevoland

Over de inzending

Kadir van Lohuizen maakt met dit confronterende beeld in één klap duidelijk hoe desastreus de effecten van de hedendaagse klimaatverandering zijn. De gestaag steigende oceaan, staat op het punt het mini-eilandje te verzwelgen, als een walvis die een hap plankton verorbert...

Ook als je niet in klimaatverandering gelooft, drukt Kadir je hier met de neus keihard op de feiten. Het zette mij aan het denken. Ik ben opgegroeid in een links nest waar het best vaak ging over climate change. Deze foto confronteert me met mezelf: doe ik wel genoeg om klimaatverandering tegen te gaan? Af en toe ga ik ook met het vliegtuig op vakantie, ik koop mijn kleren nog steeds (vaak online) bij de H&M en geniet spaarzaam van een goed stuk vlees of vis. In hoeverre passen ik en vele anderen ons echt aan? Of blijft het toch vooral bij praten en mooie voornemens?

Vanuit deze gedachtegang is het nummer “Call It” tot stand gekomen. Tijdens een muzikale reis ben je in de oceaan aan het badderen; het water lijkt rustig, maar je voelt dat er elk moment iets kan gebeuren. Er hangt iets in de lucht. Maar wat?
De lyrics geven een kritische blik op hoe wij met de oceanen omgaan. En vooral hoe hypocriet we zijn.
Als kers op de taart bevat de bridge een speech van een van van de voorvechters van een schonere en gezondere oceaan.


Links van de artiest: Instagram

Details

1590 Views
1328 Dagen

Deel deze inzending






Artiest: JARO
Nummer: Call It
Genre: Indie
Kunstwerk: Majuro, hoofdatol van de Marshall Islands
Kunstenaar: Kadir van Lohuizen
Museum: Kunstlinie Almere Flevoland

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
We zien het Majuro; hoofdatol van de Marshall Islands in de Stille Oceaan. Het eiland wordt flink bedreigd door de stijgende zeespiegel. We zien het water dreigend klotsen aan de randen van het slechts 200 meter brede atol.

Het verhaal achter het kunstwerk
Fotojournalist en filmmaker Kadir van Lohuizen reist de wereld rond om gevolgen van de klimaatcrisis vast te leggen. Dit levert indrukwekkende foto’s en video’s op van een veranderend landschap, die de omvang van deze urgente problematiek helder in beeld brengen. Van smeltend ijs tot ondergelopen akkers - we hebben het hier niet over morgen, maar over vandaag. Van Lohuizen laat je met eigen ogen zien wat zich elders afspeelt.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
De klimaatcrisis is een ontzettend belangrijk thema om bespreekbaar te maken. Tegelijkertijd is het complex en voelt het soms wat ontastbaar. Via de kunst van Kadir, maar ook via muziek, kunnen we dit soort thema’s dichter bij de leefwereld van de aanschouwer brengen.

Bijzonder weetje
De Marshall Eilanden zijn het meest bekend van de atoomproeven in de jaren 50 door de Amerikanen bij de Bikini-atollen. Ter compensatie daarvoor kunnen Marshallezen met een speciale regeling emigreren naar Amerika. Velen van hen willen dat echter niet, of komen na een tijdje weer terug, omdat ze hun eigen cultuur en taal zo erg missen. Een eyeopener dat met het verliezen van land we ook het risico lopen veel immaterieel erfgoed kwijt te raken.

Over de kunstenaar
Kadir van Lohuizen is fotojournalist en medeoprichter van NOOR Images. Politieke en maatschappelijke thema’s staan centraal in zijn werk. Zo bracht hij conflicten in Afrikaanse landen als Sierra Leone en Liberia in beeld. Maar ook het mismanagement van afvalverwerking in grote steden, en de nasleep van orkaan Katrina in New Orleans. Het humanitaire aspect speelt in zijn reportages een belangrijke rol. Hij schenkt veel aandacht aan de mensen die we op zijn foto’s zien afgebeeld. Daardoor voelen ze nooit aan als willekeurige figuranten.

Zijn invloedrijke beelden bleven niet onopgemerkt. Ze werden onder andere opgepakt door belangrijke internationale nieuwsbronnen als de New York Times, en leverden hem talloze prijzen op, waaronder de Zilveren Camera en World Press Photo-onderscheidingen.
Naast zijn werk als fotojournalist geeft Kadir van Lohuizen regelmatig lezingen en is hij docent fotografie.

Overige informatie
Het werk hing dit voorjaar in de tentoonstelling ‘Hoogtij(d)’, wat in het teken stond van de beelden die Van Lohuizen wereldwijd maakte om de urgentie van de klimaatcrisis in beeld te brengen. Dit was een samenwerking met Het Scheepvaartmuseum, die tegelijkertijd ook een tentoonstelling hierover had staan.

Tags

Fotografie Klimaatcrisis Actualiteit Maatschappij Duurzaamheid

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken