Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Wandtapijt Slag bij Rammekens 11-14 juni 1572

Ontwerp: Hendrik Vroom, Kartonschilder: Huybrecht Leyniers, Wever: Jan de Maecht / Zeeuws Museum / 1596


Terug naar kunstwerken

Ontwerp: Hendrik Vroom, Kartonschilder: Huybrecht Leyniers, Wever: Jan de Maecht

Dit zie je
Op 10 juni 1572 bereikt de vloot van de hertog van Medinaceli, opvolger van Alva, de Vlaamse kust bij Blankenberge. Zelf vertrekt Medicaneli de volgende dag met enkele kleine transportschepen naar Sluis. De grotere schepen moeten vanwege hun diepgang omvaren via de Honte. Zeeuwse schippers wachten de Spaanse schepen op en slagen erin vier transportschepen uit te schakelen. De Vlissingse kapitein van een groot Spaans koopvaardijschip loopt over en laat het schip op een zandbank voor Cadzand vastlopen. De Spaanse vloot hergroepeert op zee en vaart op 14 juni, alsnog ongehinderd langs Vlissingen. Een sterke westenwind belet de Zeeuwse schepen uit te varen. De Spaanse schepen bereiken fort Rammekens en ruim 600 soldaten gaan aan land. Later die dag veroveren de Zeeuwen bij Rammekens Spaanse schepen of steken ze in brand.

Dezelfde dag arriveert een nietsvermoedende Portugese koopvaardijvloot op weg naar Antwerpen. Bij Vlissingen laat deze voor inspectie de ankers zakken. De Zeeuwen confisqueren de schepen. De lading van muntgeld, edelstenen, parels, specerijen en suiker met een waarde van 500.000 tot 600.000 guldens wordt deels in Londen verkocht. De opbrengsten leveren een essentiële bijdrage aan de steeds stijgende oorlogskosten.

Verhaal achter het kunstwerk
Dit tapijt is onderdeel van een reeks wandtapijten die in de periode 1593-1604 in opdracht van de Staten van Zeeland zijn vervaardigd. De tapijtenreeks toont de cruciale wapenfeiten uit de strijd tegen de Spanjaarden in de Zeeuwse wateren. Deze wandtapijten zijn ontworpen door Hendrik Cornelisz. Vroom (c. 1562-1640), de grondlegger van de Nederlandse zeeschilderkunst. Het slotstuk van de reeks, het wapentapijt, is ontworpen door Karel van Mandere de Oude en toont de nieuwe staatsvorm die Zeeland vanaf 1577 heeft.

Informatie

Afmetingen
405 x 750,5 cm

Materiaal
wol, zijde

Te zien 
Permanente tentoonstelling “Dit is Zeeland”, Zaal ‘Opstand’.

Collectie
Provincie Zeeland

Fotograaf
Ivo Wennekes.

 

Editie
2020

Tags

1596 Mens Dood en strijd Figuratief Schilderij Hoop Strijd Emotie Trots Geschiedenis Erfgoed Onafhankelijkheid

Zeeuws Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk




Gerelateerde Kunstwerken