Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Geef Me De Ruimte - Lola Cedès

Kunstwerk: Korenveld onder onweerslucht, Kunstenaar: Vincent van Gogh, Museum: Van Gogh Museum

Over de inzending

Nooit in je hoofd is er genoeg plek om over alles na te denken. Er zweven honderden vragen rond, vaak kan je het antwoord niet vinden. Die onrust voel ik ook in het schilderij, ondanks de vrije ruimte die je ziet. Wanneer spijt en gedachtes op het punt staan te exploderen, ga ik naar buiten en zoek ik een mooie, grote plek op. Een natuurgebied. Het liefst kijk ik dan voor uren naar de wolken en hoe ze veranderen. Maar dan dwing ik mezelf om rond te kijken naar alles om me heen, waardoor ik het hele plaatje zie. Als ik over de horizon uitkijk, helemaal alleen, met alleen de wind, de bomen en het gras, vind ik eindelijk de ruimte om na te denken. Eindelijk kan ik de tijd nemen om alles te proberen te accepteren. Het liefst blijf ik op die plek, tot elk klein gefluister van gedachtes is verdwenen en ik weer rust heb gevonden.


Links van de artiest: Instagram

Details

2931 Views
1239 Dagen
772 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: Lola Cedès
Nummer: Geef Me De Ruimte
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Korenveld onder onweerslucht
Kunstenaar: Vincent van Gogh
Museum: Van Gogh Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Uitgestrekt korenveld

Het verhaal achter het werk
In de laatste weken van zijn leven maakte Van Gogh een aantal indrukwekkende schilderijen van de korenvelden rond Auvers. Dit uitgestrekte veld onder een donkere hemel is daar een van. In deze landschappen probeerde hij 'triestheid, extreme eenzaamheid’ uit te drukken. De overweldigende emoties die Van Gogh in de natuur ervoer waren echter ook positief. Aan broer Theo schreef hij: ‘ik weet bijna zeker dat ik in die doeken datgene heb verwoord wat ik niet in woorden uit kan drukken, nl. hoe gezond en hartversterkend ik het platteland vind’. Het langwerpige formaat van Korenveld onder onweerslucht is ongebruikelijk. Het benadrukt de weidsheid van het landschap, net als de eenvoudige compositie: twee horizontale vlakken.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
Dit werk heb ik uitgekozen omdat het een van de indrukwekkendste werken is die Van Gogh in de laatste weken van zijn leven schilderde. Van Gogh maakte dit werk in Auvers waar hij op dat moment woonde en werkte. Onzeker over zijn toekomst was hij was overweldigd door emoties. In dit soort uitgestrekte legen landshappen probeerde hij 'triestheid, extreme eenzaamheid’ uit te drukken.

Over de kunstenaar
Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlandse kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst. Van Gogh wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat.

Bijzonder weetje
Wist je dat dit schilderij een ongebruikelijk formaat heeft? Het langwerpige formaat benadrukt de weidsheid van het landschap en geeft dit werk een panoramisch karakter.

‘Ik weet bijna zeker dat ik in die doeken datgene heb verwoord wat ik niet in woorden uit kan drukken, nl. hoe gezond en hartversterkend ik het platteland vind’. - Van Gogh

 

Tags

1890 Auvers-sur-Oise Schilderij Landschap Natuur Vincent van Gogh

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken