Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Hare van The Dutch jouw favoriet? Stem nu!

Hare - The Dutch

Kunstwerk: [untitled], Kunstenaar: Carolein Smit, Museum: Drents Museum

Over de inzending

De haas. Hij zit daar tegen wil en dank. Zo’n schuw wezen, altijd beducht op gevaar, versteend als Job, kan hij nog weg? Alles glanst, zijn vacht, de vitrine, zijn sarcofaag. De haas valt ten prooi aan ons, voyeurs. Hij vindt al die aandacht niet fijn. Dat neemt hem voor ons in. En dan de details. Die vacht heeft geen kapper nodig. Hoe buigt dit haartje als die windvlaag van links… zo werken wij ook. Zo gedetailleerd. Ook in dit requiem voor een haas. Want dat is wat hij verdient, een treurmars. Een die langzaam voorbij trekt en de trots van het hazenleven bezingt.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

1580 Views
742 Dagen
42 Stemmen

Deel deze inzending


Artiest: The Dutch
Nummer: Hare
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: [untitled]
Kunstenaar: Carolein Smit
Museum: Drents Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

We zien een haas poseren op een boomstronk met bladeren op de grond. De haas zit overdreven ‘mooi’ te zijn, als een echte diva. Dat kun je ook zien aan de oren die stak rechtop staan. Maar kijk je verder, dan zie je ook dat de ogen van het dier een beetje rood doorlopen zijn.

Het verhaal achter het werk

Carolein Smit maakt glanzende, helder gekleurde beelden van mensen en dieren. Tenminste zo lijkt het... In eerste instantie zijn de beelden van Smit herkenbaar, maar als je beter kijkt hebben merk je dat je op het verkeerde been wordt gezet. Je kunt zeggen dat haar beelden realistisch en surrealistisch tegelijk zijn. Smit laat de wereld van verschillende kanten zien: donker en licht, fris en vaal, lieflijk en afstotend, bloeiend en in verval, schattig en gruwelijk. Haar beelden gaan over mens en dier, dood en lijden, liefde en lust. Ze zijn werelds en religieus. De detaillering en afwerking van haar beelden, zijn subliem.

Over de rol van dieren in haar werk schrijft Reino Liefkes, senior curator en hoofd keramiek & glas bij het Victoria and Albert Museum in  Londen: 'Dieren spelen een belangrijke rol in Carolien Smit's werk, vooral hazen, lammetjes, honden en ratten. Hoewel dergelijke figuren beslist schattig kunnen zijn, geeft Carolein ze vaak menselijke emoties en karaktertrekken. Terwijl we kijken naar sommige van deze werken, worden we geconfronteerd met onze eigen dierlijke kant, door Freud het Id genoemd en de tegenhanger van het Ego, onze rationele kant.'

De kunstenaar

Keramiste Carolein Smit heeft een zeer herkenbare stijl, die nooit eentonig wordt. Smit werkt zeer gedetailleerd en behandelt het oppervlak van haar beelden op een bijzondere manier. Haar werk wordt in musea verschillende grote musea in Europa geëxposeerd, waaronder het beroemde Victoria and Albert Museum in Londen.


'I want people to love my sculptures.  I want them to loose their hearts to them and I do all I can to make them do so.  At the same time I don't want to make this loving too easy. It’s painful, fragile, unfulfilled, and sometimes dangerous. Where are the boundaries, where does innocence become guilt? Where does life become death? That is what my work is about.' - Carolein Smit. 

https://www.youtube.com/watch?v=zjtKgHSmu5E

 

TagsMeer informatie

Gerelateerde Kunstwerken