Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Geiten langs slootkant

Klaas van Leeuwen / Drents Museum / 1915/1916


Terug naar kunstwerken

Klaas van Leeuwen

Wat je ziet

Twee geiten staan op een mooie lentedag gras te eten langs de slootkant.  

Het verhaal achter het werk

Klaas van Leeuwen is tegenwoordig een vrijwel onbekende ontwerper en kunstschilder. Rond 1900 hield hij zich bezig met allerlei vormen van kunstnijverheid, net als bekendere tijdgenoten zoals Chris Lebeau, Jac. van den Bosch en Cornelis de Lorm. Hij was meubelontwerper, tekenleraar en schilder. Van Leeuwen kreeg zijn opleiding tot kunstenaar aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij was zeer talentvol en kreeg een beurs waarmee hij in Parijs verder studeerde aan de Ecole des Beaux Arts. Na zijn terugkeer in Nederland stortte hij zich in de wereld van de kunstnijverheid. Hij werd meubelontwerper en maakte ‘eerlijke, constructieve’ meubelen. Daarnaast gaf hij tekenles aan de ‘Industrieschool van de Maatschappij voor de Werkende Stand’. Na een conflict de Nederlandsche Vereniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst pakte hij de draad weer op als tekenaar en schilder.

Klaas van Leeuwen schilderde sinds die tijd vooral veel  portretten, maar had een voorliefde voor stillevens. Hij kreeg vooral complimenten voor de knappe weergave van de verschillende stoffen die hij schilderde, zoals glas, water, textiel, vaak in combinatie met planten en bloemen. Een andere liefhebberij van van Leeuwen was het schilderen van geiten! Wat opvalt is dat hij vaak verschillende variaties van eenzelfde situatie maakte. Soms maakte hij voor een nieuwe situatie gebruik van een achtergrond die hij als eens eerder had geschilderd. Zo zijn het schilderij ‘Boer met zeis’ en ‘Geiten aan de slootkant’ duidelijk ‘familie’ van elkaar. Nadat hij in 1919 in Aalsmeer neerstreek, in zijn zelfontworpen woning, ging hij vooral landschappen schilderen.

De kunstenaar

Klaas van Leeuwen is tegenwoordig een vrijwel onbekende ontwerper en kunstschilder. Rond 1900 hield hij zich bezig met allerlei vormen van kunstnijverheid, net als bekendere tijdgenoten zoals Chris Lebeau, Jac. van den Bosch en Cornelis de Lorm. Hij was meubelontwerper, tekenleraar en schilder. 

Het bekendste schilderij van Klaas van Leeuwen is ‘Geiten aan de slootkant’. Vriend en collegakunstenaar Huib Luns schrijft over dit schilderij: ‘Eén schilderij van Klaas van Leeuwen kennen in ons land alle schilders: dat is het doek waarin het wit van geiten aan de rand van ’n weidesloot strijdt tegen de reflexen in het zonverlichte water. Levendig van opstelling, sterk van kleuren, heeft dit werk grote waardering gevonden en wij hoorden nog dezer dagen van een onzer scherpzinnigste critici dat het grote doek, dat hij op de Hollandsche tentoonstelling te Weenen zag hangen, het zoo “goed deed”’.

De bekende kunstcriticus R.W.P. de Vries jr. schrijft in 1916 over het werk van Klaas van Leeuwen: ‘Niets is ook in Van leeuwens werk aan toevalligheid overgelaten, alles is raak en welbewust, vast en zeker neergezet. (…) Zijn werk is helder en klaar, open en eerlijk, hij zoekt niet effect te verkrijgen met trucs, met ateliergeheimpjes, hij schildert eenvoudig en zonder aanstellerij.’

‘Honderd jaar geleden kende iedere kunstenaar de geiten van Klaas van Leeuwen met z'n ongelooflijk krachtige kleurstelling. Vreemd hoe zo'n schilderij uit het collectieve geheugen kan verdwijnen.‘

Informatie

Grootte 
95 (h) x 140 (b) cm

Materiaal
Olieverf op doek

Te zien in 
Assen bij het Drents Museum

Editie
2018

Tags

1915/1916 Dier Maatschappij Figuratief Schilderij

Drents Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken