Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Hoofdstukken

Jan Fabre / Kröller-Müller Museum / 2010


Terug naar kunstwerken

Jan Fabre

Wat je ziet

Één van acht Hoofdstukken in de beeldentuin: een zelfportret van Fabre met het gewei van een edelhert.

Het verhaal achter het werk

Jan Fabre maakte verschillende Hoofdstukken. Het zijn zelfportretten, in de leeftijd van 20 tot 70 jaar, gecombineerd met bijvoorbeeld dierlijke hoorns, een gewei, of ezelsoren. De hoorns zijn een soort antennes om signalen op te vangen, of om zich mee te verdedigen. De Hoofdstukken trekken je het bos in en laten je niet meer los. Fabre toont zichzelf als kunstenaar: kwetsbaar, creatief én strijdbaar. En wie zou nu zelf niet heel even zo’n gewei willen dragen? Het maken van een serie zelfportretten is volgens de beeldhouwer in ieder geval geen ijdelheid:

 “Zoveel verschillende portretten lijkt misschien schizofreen, maar volgens mij is iedereen schizofreen. Iedereen draagt verschillende persoonlijkheden in zich, is meer mensen of menstypes tegelijk. De portretten zijn niet allemaal vleiend. Ik sta er ook met ezelsoren, als domoor met een lange neus zoals Pinocchio, met de hoorns opgezet.”

“Ik geloof dat wij allen schizofreen zijn. Misschien zit er wel in mij een gangster, een genie, een clown of een charlatan.” - Jan Fabre

Informatie

Grootte 
107 (h) x 109 (b) x 48 (d) cm

Materiaal 
Brons

Te zien in
Otterlo bij het Kröller-Müller Museum

Editie
2018

Tags

2010 Mens Relatie Figuratief Beeld

Kröller-Müller Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken