Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Oosters straatje

Marius Bauer / Drents Museum / onbekend


Terug naar kunstwerken

Marius Bauer

Wat je ziet

Een straatje in een stad ergens in het Midden-Oosten. In het midden is een ruiter te zien, die op een wit paard zit.  

Het verhaal achter het werk

Hagenaar Marie Alexandre Jacques (Marius) Bauer ging van 1878 tot 1885 naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Als kleinzoon van een decoratieschilder was dat natuurlijk niet zo gek. Ook broer Willem en zus Suze gingen naar de kunstacademie. Marius was de enige die de school niet af maakte, maar werd opvallend genoeg verreweg de succesvolste van het trio Bauers. Een Haagse kunsthandelaar ontfermde zich over de gesjeesde student en financierde zijn reis naar Istanbul. In ruil voor tekeningen, kreeg Bauer een maandelijkse toelage.

Deze reis naar Istanbul zou de toekomst van Marius Bauer bepalen, het ‘Oosten’ werd zijn hoofdonderwerp. Eenmaal terug in Den Haag werkte hij zijn schetsen en foto’s uit tot schilderijen, aquarellen en vooral etsen. Vrienden en collega’s – zoals de bekende Jozef Israëls – waren verrukt. Na die tijd maakte hij nog heel veel reizen: naar Spanje, Rusland, Marokko, Algerije, Egypte, India, Ceylon en Nederlands-Indië. Het werk van Bauer is impressionistisch. Qua techniek en lichtgebruik zie je de invloed van de Haagse School. In zijn werk zie je veel oosterse en oriëntaalse elementen terug: kamelen, olifanten, moskeeën en ‘Arabieren’. Bauer werd vooral bekend als etser, maar was ook een zeer getalenteerd schilder. Zijn werk ademt de sfeer uit van de sprookjes van duizend-en-een-nacht.

De kunstenaar

Marius Bauer is een beroemde kunstschilder uit Den Haag. Een romanticus met een grote voorliefde voor oosterse en oriëntaalse onderwerpen. Hij is vooral bekend geworden door zijn etsen, maar was ook een getalenteerd schilder.  

Op de kunstacademie werd al snel duidelijk dat Marius Bauer geweldig kon tekenen. Vakken die hij niet interessant vond, volgde hij niet. Hij verliet de kunstacademie, omdat hij vond dat hij volleerd was. Marius Bauer werd gevraagd voor het bestuur van de befaamde Pulchri Studio. Hij bedankte voor de eer. Bauer had  geen tijd. De vrouw van Marius Bauer was schilderes Jo Stumpff. Toen ze trouwde met Marius stopte ze met schilderen. Ze was zakelijker dan haar man en werd zijn ‘manager’. Marius Bauer had een groot gevoel voor humor en maakte graag  spotprenten.

https://www.youtube.com/watch?v=nzusJbZSdUE

 

Informatie

Grootte 
76 (h) x 135 (b) cm

Materiaal
Olieverf op doek

Te zien in 
Assen bij het Drents Museum

 

Editie
2018

Tags

onbekend Mens Maatschappij Figuratief Schilderij

Drents Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken