Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

La maison aveugle - Het blinde huis

William Degouve de Nuncques / Kröller-Müller Museum / 1892


Terug naar kunstwerken

William Degouve de Nuncques

Wat je ziet

Het oranje huis is sterk verlicht, maar de lichtbron is nergens te zien. Bij de onderste vensters zijn de gordijnen gesloten, boven schijnt licht uit de lege kamers. Het huis gaat deels schuil achter bomen. Zij staan volop in blad, in tegenstelling tot de kale struiken tegen het huis. Het heldere licht links verraadt de aanwezigheid van een ander gebouw, verborgen in het donker.

Het verhaal achter het werk

In deze nachtelijke schildering gebeurt niets, maar toch is er spanning. De titel ‘Het blinde huis’ versterkt de spanning. William Degouve de Nuncques wil met dit werk de kijker het gevoel geven dat het leven tot stilstand is gekomen: ‘Het blinde huis, dat was de stomme, sombere natuur die mij haar spiegel voorhield; en in die spiegel zag ik ontroerend leven dat was vastgelopen in de dood.’

De schilderijen van Degouve rekenen we tot het symbolisme, een stroming waarin de verbeelding en de fantasie centraal staan. Vanwege de geheimzinnige en onwerkelijke sfeer die zijn werk oproept, wordt Degouve ook beschouwd als een voorloper van het magisch realisme.

 

Informatie

Grootte
63 (h) x 43 (b) cm

Materiaal
Olieverf op doek

Te zien in
Otterlo bij het Kröller-Müller Museum

 

Editie
2018

Tags

1892 Stadsgezicht Maatschappij Figuratief Schilderij

Kröller-Müller Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk




Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken