Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Just me and blue. - Bryan en Marloes

Kunstwerk: Zeegezicht bij Les Saintes-Maries-de-la-Mer, Kunstenaar: Vincent van Gogh, Museum: Van Gogh Museum

Over de inzending

Wij, Bryan en Marloes, zochten uitdaging om een lied te componeren en we wilden sowieso een keer samen een nummer schrijven. Het schrijven van dit lied, gebaseerd op van Gogh's Zeegezicht bij Les-Saintes-Maries-de-la-Mer, was niet alleen leerzaam voor ons, maar ook gewoon erg leuk.

We houden veel van van Gogh's kunstwerken, en toen we deze zagen, die we natuurlijk al konden, hadden we al gelijk meerdere ideeën wat we in het nummer wilden.

Het nummer klinkt alsof het zich afspeelt op de kade en op een schip bij Les Saintes-Maries-de-la-Mer, met de ambience van vogels die langs vliegen, en tijdens het luisteren wilden wij het gevoel geven alsof je even daar in het kunstwerk was.


Links van de artiest: Instagram

Details

1996 Views
1250 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Bryan en Marloes
Nummer: Just me and blue.
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Zeegezicht bij Les Saintes-Maries-de-la-Mer
Kunstenaar: Vincent van Gogh
Museum: Van Gogh Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Zeegezicht

Het verhaal achter het werk
Dit zeegezicht schilderde Van Gogh ter plekke aan het strand, zo blijkt uit zandkorrels die in de verflagen zijn gevonden. Hij maakte het werk in het vissersplaatsje Les Saintes-Maries-de-la-Mer, tijdens een uitstapje dat hij vanuit Arles (Zuid-Frankrijk) ondernam.
Naast het blauw en wit dat hij met flinke streken op het doek kwastte, gebruikte hij voor de golven ook de kleuren groen en geel. Deze bracht hij aan met een paletmes, waardoor het effect van licht door de golven mooi werd getroffen.
Van Gogh was enthousiast over de kleuren van de Middellandse Zee. Hij beschreef die als ‘een kleur als van makrelen, dat wil zeggen wisselend – je weet niet altijd of het groen is of paars, je weet niet altijd of het blauw is – want een seconde later heeft de steeds veranderende weerschijn een roze of grijze tint aangenomen.’ De felrode signatuur is prominent op de voorgrond geplaatst: het diende een ‘rode noot in het groen’ te zijn.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
Dit is een van mijn lievelingswerken in de collectie van het Van Gogh Museum. De woeste zee met de golf die naar je toerolt schilderde Van Gogh in een veelheid aan kleuren met stevige penseelstreken. Van Gogh schilderde dit zeegezicht ter plekke aan het strand, zo blijkt uit zandkorrels die in de verflagen zijn gevonden. Hij maakte het werk in het vissersplaatsje Les Saintes-Maries-de-la-Mer, tijdens een uitstapje dat hij vanuit Arles (Zuid-Frankrijk) ondernam.

Over de kunstenaar
Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlandse kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst. Van Gogh wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat.

Bijzonder weetje
Wist je dat Van Gogh de rode signatuur op dit werk expres heel groot aanbracht in rood als kleurcontrast met de groenblauwe zee? ‘On a seascape there’s a very outrageous red signature, because I wanted a red note in the green’. [660]

I’m writing to you from Saintes-Maries on the Mediterranean at last — the Mediterranean — has a colour like mackerel, in other words, changing — you don’t always know if it’s green or purple — you don’t always know if it’s blue — because a second later, its changing reflection has taken on a pink or grey hue.’ - Van Gogh

 

Tags

1888 Arles Schilderij Zeegezicht Vincent van Gogh

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken