Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

WATER VAN DE ZEE - Frans Jan Witteveen

Kunstwerk: Zeegezicht bij Les Saintes-Maries-de-la-Mer, Kunstenaar: Vincent van Gogh, Museum: Van Gogh Museum

Over de inzending

Iemand die ik ken en ooit vertelde dat hij fervent hardloper is en omdat hij iets heeft met de zee, het liefst aldaar hardloopt, begon ca. 1,5 jaar na zijn pensionering te dementeren. Alles viel daarmee in duigen. Toen ik al kijkend naar de selectie kunstwerken van Art Rocks 2020 het schilderij tegenkwam van Vincent van Gogh met het zeegezicht, had ik mijn inspiratiebron gevonden. Voor mij zit de associatie vooral in de onvoorspelbaarheid van de zee die bovendien almachtig, krachtig, maar ook ontzettend mooi en teder kan zijn. Het is het onverwachte wat je als mens kan overkomen. Geluk natuurlijk wanneer je de ware ontmoet of een goed idee krijgt, maar ook de vette pech die een mens op zijn/haar pad kan vinden bij zaken als ziek worden, lichamelijk en/of geestelijk. Dementie is niet waar je als mens op zit te wachten, maar als het je overkomt, raak je van lieverlee de regie over je eigen leven kwijt. WATER VAN DE ZEE gaat daarover.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

3868 Views
1318 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Frans Jan Witteveen
Nummer: WATER VAN DE ZEE
Genre: Singer/Songwriter
Kunstwerk: Zeegezicht bij Les Saintes-Maries-de-la-Mer
Kunstenaar: Vincent van Gogh
Museum: Van Gogh Museum

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Zeegezicht

Het verhaal achter het werk
Dit zeegezicht schilderde Van Gogh ter plekke aan het strand, zo blijkt uit zandkorrels die in de verflagen zijn gevonden. Hij maakte het werk in het vissersplaatsje Les Saintes-Maries-de-la-Mer, tijdens een uitstapje dat hij vanuit Arles (Zuid-Frankrijk) ondernam.
Naast het blauw en wit dat hij met flinke streken op het doek kwastte, gebruikte hij voor de golven ook de kleuren groen en geel. Deze bracht hij aan met een paletmes, waardoor het effect van licht door de golven mooi werd getroffen.
Van Gogh was enthousiast over de kleuren van de Middellandse Zee. Hij beschreef die als ‘een kleur als van makrelen, dat wil zeggen wisselend – je weet niet altijd of het groen is of paars, je weet niet altijd of het blauw is – want een seconde later heeft de steeds veranderende weerschijn een roze of grijze tint aangenomen.’ De felrode signatuur is prominent op de voorgrond geplaatst: het diende een ‘rode noot in het groen’ te zijn.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks
Dit is een van mijn lievelingswerken in de collectie van het Van Gogh Museum. De woeste zee met de golf die naar je toerolt schilderde Van Gogh in een veelheid aan kleuren met stevige penseelstreken. Van Gogh schilderde dit zeegezicht ter plekke aan het strand, zo blijkt uit zandkorrels die in de verflagen zijn gevonden. Hij maakte het werk in het vissersplaatsje Les Saintes-Maries-de-la-Mer, tijdens een uitstapje dat hij vanuit Arles (Zuid-Frankrijk) ondernam.

Over de kunstenaar
Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlandse kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst. Van Gogh wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat.

Bijzonder weetje
Wist je dat Van Gogh de rode signatuur op dit werk expres heel groot aanbracht in rood als kleurcontrast met de groenblauwe zee? ‘On a seascape there’s a very outrageous red signature, because I wanted a red note in the green’. [660]

I’m writing to you from Saintes-Maries on the Mediterranean at last — the Mediterranean — has a colour like mackerel, in other words, changing — you don’t always know if it’s green or purple — you don’t always know if it’s blue — because a second later, its changing reflection has taken on a pink or grey hue.’ - Van Gogh

 

Tags

1888 Arles Schilderij Zeegezicht Vincent van Gogh

Meer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken