Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Make Me Insane van FonK jouw favoriet? Helaas zijn ze niet door naar de halve finale

Make Me Insane - FonK

Kunstwerk: Wafrica kimono, Kunstenaar: Serge Mouangue, Museum: Tropenmuseum

Over de inzending

Het eerste wat ons opviel aan Wafrica Kimono was het enorme cultuurverschil tussen West Afrika en Japan. Aan de ene kant de hectische maar gezellige drukte van West Afrika en aan de andere kant de rigide drukte van Japan. Het contrast kan haast niet groter zijn. In Make Me Insane probeert de schrijver te ontsnappen aan de verstikkende structuur van Japan naar Lagos, het toppunt van Afrika wat betreft drukte en chaos, maar ook muzikaal. Zo is die net als de kimono.

We zijn begonnen met Japanse akkoorden en een Afrikaans ritme, en vanuit die positie hebben we het nummer langzaam maar zeker omgebouwd en aangepast aan onze eigen stijl van indie-pop.


Links van de artiest: Facebook Instagram

Details

764 Views
818 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: FonK
Nummer: Make Me Insane
Genre: Indie
Kunstwerk: Wafrica kimono
Kunstenaar: Serge Mouangue
Museum: Tropenmuseum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Rara waar komt deze kimono vandaan? Hoewel de vorm van de kimono heel herkenbaar Japans is, doet het patroon en het kentedoek juist denken aan mode uit Afrika. Daarmee ontstaat een mengsel van stijlen en identiteiten binnen één ontwerp.

Het verhaal achter het werk

Kleding is een van de sterkste manieren om een statement te maken over wie je bent. Dat geldt zeker voor de kleurrijke kente en waxprints. Deze stoffen zeggen: ik voel mij verbonden met Afrika. Je kunt er een zelfbewust statement mee maken: "kijk, ik kom uit Afrika", of "ik heb Afrikaanse voorouders, en daar ben ik trots op". De vraag is wat je met het dragen van deze in Japan vervaardigde kimono zegt of uitstraalt. Waxprints van Vlisco zijn een Nederlands, Indonesisch geïnspireerd product dat anderhalve eeuw geleden West-Afrika veroverde. Ze werden voor veel mensen het symbool van Afrikaanse kleding net zoals de kimono een typisch Japanse dracht is. Je kunt ermee zeggen: ‘’ik ben niet bang om te mixen’’, of: ‘’ik ben een wereldburger’’.

De ontwerpers en makers

Ontwerper Serge Mouangue (Kamoeroen, 1973) kocht de stof op de markt in Senegal en liet de kimono maken in Kyoto, Japan. Zijn wasdruk-kimono voor zijn merk Wafrica maakte hij met door Vlisco in Helmond geproduceerd katoen met wasdruktechniek en voerde hij met Japanse zijde. ‘Wa’ is een oude benaming voor Japan en Wafrica bestaat uit een serie kimono’s gemaakt van Afrikaanse stoffen zoals wasdruk, kente, bogolan en indigo (tie dye), afkomstig van verschillende markten in onder andere Ghana, Togo, Nigeria en Senegal. De kimono's zijn gemaakt door bekende kimono-makers van de huizen Kururi en Odasho in Japan.

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken