Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Wafrica kimono

Serge Mouangue / Tropenmuseum / 2008-2016


Terug naar kunstwerken

Serge Mouangue

Wat je ziet

Rara waar komt deze kimono vandaan? Hoewel de vorm van de kimono heel herkenbaar Japans is, doet het patroon en het kentedoek juist denken aan mode uit Afrika. Daarmee ontstaat een mengsel van stijlen en identiteiten binnen één ontwerp.

Het verhaal achter het werk

Kleding is een van de sterkste manieren om een statement te maken over wie je bent. Dat geldt zeker voor de kleurrijke kente en waxprints. Deze stoffen zeggen: ik voel mij verbonden met Afrika. Je kunt er een zelfbewust statement mee maken: "kijk, ik kom uit Afrika", of "ik heb Afrikaanse voorouders, en daar ben ik trots op". De vraag is wat je met het dragen van deze in Japan vervaardigde kimono zegt of uitstraalt. Waxprints van Vlisco zijn een Nederlands, Indonesisch geïnspireerd product dat anderhalve eeuw geleden West-Afrika veroverde. Ze werden voor veel mensen het symbool van Afrikaanse kleding net zoals de kimono een typisch Japanse dracht is. Je kunt ermee zeggen: ‘’ik ben niet bang om te mixen’’, of: ‘’ik ben een wereldburger’’.

De ontwerpers en makers

Ontwerper Serge Mouangue (Kamoeroen, 1973) kocht de stof op de markt in Senegal en liet de kimono maken in Kyoto, Japan. Zijn wasdruk-kimono voor zijn merk Wafrica maakte hij met door Vlisco in Helmond geproduceerd katoen met wasdruktechniek en voerde hij met Japanse zijde. ‘Wa’ is een oude benaming voor Japan en Wafrica bestaat uit een serie kimono’s gemaakt van Afrikaanse stoffen zoals wasdruk, kente, bogolan en indigo (tie dye), afkomstig van verschillende markten in onder andere Ghana, Togo, Nigeria en Senegal. De kimono's zijn gemaakt door bekende kimono-makers van de huizen Kururi en Odasho in Japan.

Informatie

Te zien in
Amsterdam bij het Tropenmuseum

Editie
2018

Tags

2008-2016 Stadsgezicht Maatschappij Figuratief Mode

Tropenmuseum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken