Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Struggle in Me - Patrick van Holland

Kunstwerk: Willem I van Oranje, Kunstenaar: Heinrich Giebel, Museum: Museum Prinsenhof Delft

Over de inzending

"Hier staat hij dan" een jonge Willem van Oranje. Ondanks zijn opvoeding, of misschien wel dankzij zijn opvoeding, maar hier nog aan het begin van alles en in het donker broeit er al iets. Iets wat niet gezegd mag worden, maar langzaam opborrelt waarbij al het geweld om hem heen eigenlijk niets voorstelt bij de strijd die binnen in hem op het punt staat om los te barsten.

Details

1984 Views
2248 Dagen
34 Stemmen

Deel deze inzending






Artiest: Patrick van Holland
Nummer: Struggle in Me
Genre: Pop/Rock
Kunstwerk: Willem I van Oranje
Kunstenaar: Heinrich Giebel
Museum: Museum Prinsenhof Delft

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Portret van Willem van Oranje, op 22-jarige leeftijd als veldheer. Hij draagt een verguld pronkharnas met in zijn rechterhand een commandostaf, linkerhand rust op helm. Met klein sikje en dunne snor.

Het verhaal achter het werk

Hier staat hij dan, Prins Willem van Oranje, in wapenuitrusting afgebeeld; zijn harnas, helm en commandostaf laten zien dat hij militair aanvoerder is. Met ernstige blik kijkt de jongeman ons aan. Hij is hier 22 jaar en heeft onlangs het bevel over een legeronderdeel van het Habsburgse Rijk op zich genomen, in opdracht van keizer Karel V. Willem werd geboren in Duitsland, op kasteel Dillenburg, als graaf van Nassau. Zijn familie behoorde al eeuwenlang tot de Duitse adel en had ook belangen in de Nederlanden. Toen Willem elf jaar was veranderde zijn leven in één klap door een erfenis van zijn kinderloos gebleven neef: hij kreeg verschillende bezittingen in de Nederlanden en Frankrijk, waaronder ook het vorstendom Orange in Zuid-Frankrijk. Vanaf dat moment mag Willem zich ‘Prins van Oranje’ noemen. Een jaar later nodigde Karel de 12-jarige prins uit om naar zijn hof in Brussel te komen, om daar zijn opvoeding, een kàtholieke opvoeding, te voltooien, Dit was namelijk de voorwaarde voor de erfenis. De protestantse Nassaus stemden daarin toe. Karel had veel vertrouwen in Willem van Oranje en gaf hem in de loop der jaren belangrijke opdrachten als bevelhebber van het leger; het rijk dat zich over grote delen van Europa uitstrekte, moest op veel plekken verdedigd worden. Willem moest soldaten werven en leefde met hen tijdelijk onder primitieve omstandigheden. Toen dit portret werd gemaakt vocht Willem van Oranje dus nog voor het rijk van keizer Karel V en diens zoon Filips II, maar daar zou binnen tien jaar verandering in komen.

De kunstenaar

Heinrich Giebel (Kassel), was een Duitse schilder en studeerde aan de Kunstakademie Kassel.

'Het werk van Giebel toont een ander beeld van Willem van Oranje dan dat we normaal van hem kennen'. 

Video wie was Willem van Oranje?

Tags



Meer informatie

Gerelateerde Kunstwerken