Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Stuk des verbonds

Jan de Prentenknipper / Zeeuws Museum / Jaartal onbekend


Terug naar kunstwerken

Jan de Prentenknipper

Dit zie je
Het is een huwelijksknipsel met Bijbelse verwijzingen.

Het verhaal achter het werk
Op geheel eigen wijze geeft Jan Huijszoon, alias Jan de Prentenknipper, de wereld om hem heen weer. Hij trekt, soms samen met zijn gezin, van plaats naar plaats op zoek naar werk. Om het magere inkomen aan te vullen verkoopt hij zelfgemaakte bijbelprentjes. Zo nu en dan vindt hij onderdak bij een boer. In ruil voor een slaapplaats maakt hij dan een prent van de boerderij en het werk op het land. Jan zwerft o.a. over de eilanden Zuid-Beveland en Walcheren, door Zeeuws-Vlaanderen en Tholen. Knippen is eigenlijk niet het juiste woord voor wat hij doet: Jan de Prentenknipper snijdt en beitelt de voorstellingen uit papier. Vervolgens plakt hij ze op een stevig stuk papier en beschildert ze met waterverf en soms ook met handgeschreven teksten. Zijn knipsels geven een bijzondere kijk op de negentiende-eeuwse Zeeuwse leefwereld.

Bijzonder weetje
Stuk des verbonds is een van de collectiestukken uit de nieuwe tentoonstelling H.E.L. H.E.L is één van de afkortingen die Jan de Prentenknipper gebruikte in zijn werk dat vol met Bijbelse verwijzingen zit. Hier staat het echter voor Hoop en Liefde; twee thema’s die centraal stonden in het leven van de Zeeuwse prentenmaker.

Over de kunstenaar
Jan de Prentenknipper (1798 – 1870) gebruikte veel Bijbelse verwijzingen in zijn werk. Hoop en Liefde, zijn twee thema’s die centraal stonden in het leven van de Zeeuwse prentenmaker dat bepaald niet altijd prettig was. Zonder vaste verblijfplaats zwierf hij met zijn gezin over de Zeeuwse eilanden.

 

 

Informatie

Afmetingen
36 x 42 cm

Materiaal
Papier

Fotograaf
Jan Torfs

Editie
2020

Tags

Jaartal onbekend Mens Relatie Figuratief Schilderij Bijbels God Hart Psalm Knipkunst

Zeeuws Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken