Terug naar kunstwerken
Mike Kelley
Wat je ziet
Dit rood-groen gestreepte banier is een aankondiging voor een festival in het teken van de Afro-Amerikaanse cultuur. In felle gele letters is te lezen dat Chokwe Lumumba zal spreken en op het zwart silhouet van Afrika staan de participerende organisaties en de datum en tijd vermeld. Met de African Student Union als sponsor zullen studenten de doelgroep zijn.
Het verhaal achter het werk
Het krachtige beeld komt uit een serie waarvoor kunstenaar Mike Kelley zijn voorbeelden vond op een Amerikaanse universiteit. Het vilten banier, dat 2 meter hoog is, is een precieze reproductie van een kleine flyer die werd uitgedeeld op de campus. Op dezelfde manier vergrootte Kelley ook een oproep van een toneelvereniging of voor een nieuwe huisgenoot. Kelley wilde dat ze het gevoel van ‘college life’ zouden oproepen: ‘When you look at them you don’t just think about the people that made them, you think about the whole group to which these people belong to, or to which you assume they belong’.
Als kind was Kelley onder de indruk van de kleurige banieren in de kerk. Als volwassen kunstenaar gebruikte hij ze graag vanwege de eenvoud en de pretentieloze directheid ervan, maar met een andere strekking. Met dit beeld haalt hij ook de sfeer van Black Power en politiek activisme binnen zijn kunst.
De kunstenaar
Mike Kelley (1954-2012) geldt als een van de meest invloedrijke kunstenaars van zijn generatie. Geboren in Detroit, volgde hij zijn kunstopleiding aan de Universiteit van Michigan en verhuisde naar Los Angeles in 1976, waar hij zou blijven wonen en werken. Een ‘witteboordenanarchist’ noemde de kunstenaar zichzelf. Binnen 35 jaar maakte hij kunstwerken in elk mogelijke vorm en media: schilderijen, sculpturen, performances, installaties, muziek, foto’s. In zijn kunst onderzocht hij systemen van culturele identiteit, macht en religie en boog hij zich over thema’s als educatie, seksualiteit, filosofie en geschiedenis.
Informatie
Grootte
179 (b) x 238 (h) x 0,4 (d) cm
Materiaal
Plakken op vilt
Te zien in
Rotterdam bij Museum Boijmans Van Beuningen
Editie
2018