Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

De triomftocht van Bacchus

Peter Paul Rubens / Museum Boijmans Van Beuningen / 1636


Terug naar kunstwerken

Peter Paul Rubens

Wat je ziet

Op een gouden triomfwagen, getrokken door twee tijgers, zit de corpulente god van de wijn, Bacchus. Het hoofd omkranst met wijnranken leunt hij dronken achterover, ondersteund door een sater. Hij is vergezeld van een luidruchtig en losbandig gevolg met tamboerijnen en trommels. Naast hem rijdt zijn mentor, de oude Silenus, die zo dronken is dat hij voorovergebogen op zijn ezel schommelt.

Het verhaal achter het werk

Bacchus komt terug van een triomftocht uit het Oosten dat hij op vreedzame wijze veroverd heeft. Volgens de overlevering is hij namelijk niet alleen god van de wijnbouw en fruitteelt, maar ook brenger van beschaving. Maar de tijgers voor de wagen staan symbool voor de wreedheid van beschonkenen: iemand die vol wijn is, spaart niemand en bovendien zijn dronken mensen zo driest, dat ze zich halsoverkop in ieder gevaar storten. De schets is een ontwerp voor de decoratie van het jachtslot Torre de la Parada van koning Filips IV van Spanje.

De kunstenaar

Peter Paul Rubens (1577-1640) is in zijn tijd een grootheid. Hij krijgt prestigieuze opdrachten van vorstenhuizen uit heel Europa en heeft een succesvol bedrijf met vele assistenten. Voordat hij zich in Antwerpen vestigt, reist Rubens enkele jaren naar Mantua, Genua, Rome, Milaan en Madrid. Hij bestudeert daar de schilderkunst van onder meer Titiaan, Michelangelo en Caravaggio en ontwikkelt daaruit zijn eigen barokke schilderstijl. Vanaf 1608 bouwt hij in Antwerpen een bloeiend atelier op. In veel gevallen maakt Rubens het eerste ontwerp, waarna hij het schilderen overlaat aan zijn assistenten. Hij ziet zorgvuldig toe op de juiste uitvoering en vaak verzorgt hij ook zelf de allerlaatste afwerking van details.

 

“I'm just a simple man standing alone with my old brushes, asking God for inspiration.” - Peter Paul Rubens

Informatie

Grootte
41 (b) x 26 (h) cm

Materiaal
Olieverf op paneel


Te zien in

Rotterdam bij Museum Boijmans Van Beuningen

Editie
2018

Tags

1636 Mens Maatschappij Figuratief Schilderij

Museum Boijmans Van Beuningen

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken