Terug naar kunstwerken
Ai Wei Wei
Wat je ziet
Een enorme rijstkom gevuld met een enorm aantal parels. Hoeveel denk je dat erin liggen? Honderd? Duizend?
Het verhaal achter het werk
Deze overmaatse rijstkom die tot aan de rand is gevuld met rivierparels in plaats van rijst, verwijst waarschijnlijk naar de Parelrivierdelta, de snelst groeiende regio van China. Meestal staat het bezitten van parels voor rijkdom. Maar als je er zo enorm veel bij elkaar hebt liggen, dan voelt het helemaal niet meer zo luxe aan. Het is net alsof je naar knikkers kijkt die je in een buurtwinkel voor een paar cent kunt kopen. Dat gevoel wil de kunstenaar ook bewust bij je creëren. Een van de terugkerende thema’s in het werk van de conceptuele kunstenaar Ai Weiwei is de kritiekop de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in China. Dat geldt ook voor dit kunstwerk.
De kunstenaar
Een van de populairste levende kunstenaars van het moment is de Chinese kunstenaar Ai WeiWei. Als kunstenaar, politiek activist en filosoof gebruikt hij kunst om maatschappelijke issues aan de kaak te stellen.
Het werk van Ai Weiwei is altijd zeer politiek geladen: met name uitgesproken kritisch naar de Chinese regering. Tegenwoordig spreekt hij zich ook vaak via kunst uit over de vluchtelingencrisis in het Westen. Zo plaatste hij afgelopen winter een 6 kilometer lange rode lijn door Amsterdam tijdens het Amsterdam Light Festival 2017. "Sinds de mens bestaat, zijn er grenzen. Fysiek, mentaal maar ook politiek", zegt Weiwei. "We hebben allemaal oordelen in ons hoofd. Over onszelf, over onze relaties met anderen. Over mannen, vrouwen. Vluchtelingen.
Als pleitbezorger van politieke en en maatschappelijke vrijheid heeft WeiWei het niet makkelijk in zijn vaderland. In zijn kunst zit altijd een duidelijke sociale boodschap. Hij maakt verzamelingen van gebruikte krukjes en tafels, installaties met Chinese vazen en hij gebruikt traditionele materialen als porselein. Daarmee stelt hij de waarden van kunst en cultuur ter discussie en probeert hij veranderingen tot stand te brengen die de maatschappij ten goede komt.
“If my pain has nothing to do with people’s pain and sorrow. What is art for?” - Ai WeiWei
Informatie
Grootte
38 (h) x 98 (doorsnede) cm
Materiaal
Jingdezhen porselein, rivierparels
Te zien in
Maastricht bij het Bonnefantenmuseum
Editie
2018
Tags
2007 Stadsgezicht Politiek Figuratief InstallatieBonnefanten
Link naar collectieDeel dit kunstwerk
TwitterInzendingen
-
Pearl Diver
Van: Scott & Young
Genre: Singer/Songwriter
2416 2259 dagen 53 stemmen -
Shiny Things
Van: Tully Monster
Genre: Pop/Rock
1642 2249 dagen 30 stemmen