Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Meer weten ? Sluiten en accepteren

Is Bacchus van Chaos-Causality jouw favoriet? Helaas zijn ze niet door naar de halve finale

Bacchus - Chaos-Causality

Kunstwerk: De triomftocht van Bacchus, Kunstenaar: Peter Paul Rubens, Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Over de inzending

Een jaar geleden zijn zanger/toetsenist Robin Coops, gitarist/geluidskunstenaar Eric Magnée en celliste Maya Fridman begonnen met het schrijven van songs rondom de verhalen uit de Metamorfose, geschreven door Ovidius. De verhalen gaan over de verschillende transformaties van goden en halfgoden, soms een redding op andere momenten een vloek. Met CHAOS willen wij toewerken naar audio-visuele concerten op bijzondere locaties.


Ook Bacchus komt voor in de verhalen van de Ovidius. Wij lezen in dit schilderij de transformatie van de losbandigheid. Wat als de etiketten wegvallen en de schijn van de rijkdom wegrot. De song krijgt een hyper actueel staartje denkend aan personen als Brett Kavanaugh die beschuldigd worden van wangedrag maar vervolgens de hoogst haalbare functie krijgt in het gerechtshof. De wijn van rijkdom en plezier transformeert hier de mensen in beesten.


Links van de artiest: Facebook

Details

842 Views
858 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Chaos-Causality
Nummer: Bacchus
Genre: Overig
Kunstwerk: De triomftocht van Bacchus
Kunstenaar: Peter Paul Rubens
Museum: Museum Boijmans Van Beuningen

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Op een gouden triomfwagen, getrokken door twee tijgers, zit de corpulente god van de wijn, Bacchus. Het hoofd omkranst met wijnranken leunt hij dronken achterover, ondersteund door een sater. Hij is vergezeld van een luidruchtig en losbandig gevolg met tamboerijnen en trommels. Naast hem rijdt zijn mentor, de oude Silenus, die zo dronken is dat hij voorovergebogen op zijn ezel schommelt.

Het verhaal achter het werk

Bacchus komt terug van een triomftocht uit het Oosten dat hij op vreedzame wijze veroverd heeft. Volgens de overlevering is hij namelijk niet alleen god van de wijnbouw en fruitteelt, maar ook brenger van beschaving. Maar de tijgers voor de wagen staan symbool voor de wreedheid van beschonkenen: iemand die vol wijn is, spaart niemand en bovendien zijn dronken mensen zo driest, dat ze zich halsoverkop in ieder gevaar storten. De schets is een ontwerp voor de decoratie van het jachtslot Torre de la Parada van koning Filips IV van Spanje.

De kunstenaar

Peter Paul Rubens (1577-1640) is in zijn tijd een grootheid. Hij krijgt prestigieuze opdrachten van vorstenhuizen uit heel Europa en heeft een succesvol bedrijf met vele assistenten. Voordat hij zich in Antwerpen vestigt, reist Rubens enkele jaren naar Mantua, Genua, Rome, Milaan en Madrid. Hij bestudeert daar de schilderkunst van onder meer Titiaan, Michelangelo en Caravaggio en ontwikkelt daaruit zijn eigen barokke schilderstijl. Vanaf 1608 bouwt hij in Antwerpen een bloeiend atelier op. In veel gevallen maakt Rubens het eerste ontwerp, waarna hij het schilderen overlaat aan zijn assistenten. Hij ziet zorgvuldig toe op de juiste uitvoering en vaak verzorgt hij ook zelf de allerlaatste afwerking van details.

 

“I'm just a simple man standing alone with my old brushes, asking God for inspiration.” - Peter Paul Rubens

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken