Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Koningen van Egypte II

Jean-Michel Basquiat / Museum Boijmans Van Beuningen / 1982


Terug naar kunstwerken

Jean-Michel Basquiat

Wat je ziet

Een drukke mix van kleurrijke letters, cijfers, woorden en krassen spat van het zwarte doek. Zoals een DJ zijn plaatjes mixt, zo husselt kunstenaar Jean-Michel Basquiat hier woorden door elkaar om tot zinspelingen en nieuwe betekenissen te komen. Als een soort hedendaagse hiërogliefen omringen ze doodshoofden en kronen, die verwijzen naar dode Egyptische koningen zoals Ramses II.

Het verhaal achter het werk

Basquiat is eerst graffitikunstenaar maar maakt al rond zijn twintigste furore in de kunstwereld. Tags en straattaal overheersen in zijn werk. Maar het verwijst ook naar moderne kunst, Afro-Amerikaanse beroemheden, zijn eigen afkomst en het bevat vaak een dosis maatschappijkritiek. Als koning van de New Yorkse graffitiscene is zijn motief een kroon met een copyrightteken. Bij dit schilderij staat de kroon echter op doodshoofden. Dat Basquiat zich in 1982 bezighoudt met het gevaar van succes, blijkt op de tekst van een ander schilderij: ‘most young kings get their head cut off’.  Uiteindelijk is de snelle roem hem ook fataal geworden.

De kunstenaar

Jean-Michel Basquiats moeder was Puerto Ricaanse en zijn vader was van Haitiaanse afkomst. In 1977 begon Basquait met graffiti op de muren van Manhattan, waar hij samen met zijn vriend Al Diaz de beruchte tag SAMO (afkorting van 'same old shit') zette. In deze periode maakte Basquiat T-shirts, kaarten, tekeningen en collages gebaseerd op zijn eerdere graffitiwerk, die hij op straat verkocht om rond te komen. Zijn werk werd snel opgepikt door galeries en in 1982 was zijn eerste solotentoonstelling te zien in de Annina Nosei Gallery in New York. Een jaar later ging hij samenwerken met Andy Warhol. Op jonge leeftijd overleed hij aan een overdosis.

 

“It’s not who you are that holds you back, it’s who you think you are not.” - Basquiat over Koningen van Egypte II

Informatie

Grootte 
183,5 x 183,5 cm x 4 (d) cm

Materiaal 
Olieverf op doek

Te zien in
Rotterdam bij Museum Boijmans Van Beuningen

Editie
2018

Tags

1982 Mens Maatschappij Abstract Schilderij

Museum Boijmans Van Beuningen

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken