Over de inzending
Het schilderij van Saskia, geschilderd door Govert Flinck, maakte toen al veel indruk op ons. De keuze voor een kunstwerk voor ArtRocks was daarom niet moeilijk. Saskia is op het portret nog erg jong, en ze kijkt liefdevol uit haar ogen. De toekomst ligt voor haar open.
Als kijker weet je echter hoeveel verdriet het gezin Rembrandt daarna meemaakte, en hoe jong Saskia gestorven is. Hierdoor kijk je met andere ogen naar dit schilderij.
Wij hebben, door een droevige melodie te combineren met majeur 7 akkoorden, geprobeerd om liefde en verdriet, maar ook troost te vangen in ons stuk.
Informatie over het kunstwerk
Dit zie je
Saskia van Uylenburgh is de vrouw van Rembrandt en de liefde van zijn leven. Ze trouwen al jong, maar hun huwelijk zal niet lang duren. Negen jaar lang delen ze lief, maar vooral ook leed.
Het verhaal achter het werk
Saskia, de dochter van een vooraanstaand jurist, trouwt op haar twintigste met Rembrandt van Rijn. Zijn carrière zit in de lift en het geld stroomt binnen. Wat kan er nog mis gaan?
Het prille echtpaar verhuist naar groot pand, het huidige Rembrandthuis. Rembrandt steekt zich er flink voor in de schulden, maar nu heeft hij plaats voor een eigen atelier met leerlingen, een winkel aan huis en ruimte voor zijn uitdijende kunstcollectie.
Niet lang nadat Rembrandt en Saskia zijn getrouwd, worden de eerste kinderen geboren. Het gezinsgeluk is echter steeds van korte duur: hun eerste drie kinderen worden maar een paar weken oud. Dan wordt er een jongetje geboren dat wél in leven blijft, Titus. Maar veel tijd om van het familieleven te genieten is de jonge ouders niet gegund: bijna negen maanden na Titus’ geboorte overlijdt Saskia.
Dit portret van Saskia, geschilderd door Rembrandts leerling Govert Flinck, is gemaakt aan het begin van hun huwelijk en vormt een blijvend aandenken aan Rembrandts zo geliefde vrouw.
Over de kunstenaar
Govert Flinck (1615-1660) werkte aanvankelijk in de stijl van Rembrandt. Zijn vroege schilderijen werden wel als Rembrandts verkocht, zózeer leken ze op die van zijn leermeester. Hij maakte net als Rembrandt portretten en historiestukken. Later schilderde Flinck meer als Bartholomeus van der Helst: gladder en eleganter. Die stijl leverde Flinck onder meer een opdracht op van Amalia van Solms voor een allegorie ter nagedachtenis van Frederik Hendrik (1656). Zijn goede connecties met de Amsterdamse notabelen bezorgden hem opdrachten van de Amsterdamse Kloveniers, zoals het schuttersstuk met kapitein Bas. En voor het Amsterdamse stadhuis begon Flick aan een reeks over de opstand van de Batavieren tegen de Romeinen, maar nog voor het werk af was, overleed de schilder. De dichter Vondel maakte vaak gedichten bij werk van deze kunstenaar uit Kleef. Hij noemde hem de 'Kleefsche Apelles', naar de spreekwoordelijk knappe Oud-Griekse schilder Apelles.
Tags
Liefde Dood VerliesMeer informatie