Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Danskostuum Mata Hari

Onbekend / Fries Museum / 1905-1914


Terug naar kunstwerken

Onbekend

Dit zie je
Een danskostuum, bestaande uit hoofdsierraad met oorijzers en twee metalen bustehouders. Veel verhulde het niet, dit exotische danskostuum van de Friese Margaretha Zelle, beter bekend als Mata Hari. En dat was ook precies de bedoeling. Met exotische, sensuele dansen betovert ze haar publiek en wordt ze al snel een stijlicoon, sekssymbool en femme fatale.

Het verhaal achter het werk
De Friese Margaretha is op haar 29ste een regelrechte mediahype in Parijs. Als Mata Hari betovert ze het societypubliek met haar exotische dans, waarbij ze langzaam haar lichaam ontbloot. Tien succesvolle jaren lang is haar naam synoniem voor sensualiteit en glamour.
Maar de talloze affaires met mannen in uniform en haar reizen door Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog maken haar verdacht in de ogen van de Franse geheime dienst. Begin 1917 wordt ze opgepakt op verdenking van spionage voor de Duitsers. Mata Hari sterft op 15 oktober van dat jaar voor een Frans vuurpeloton in de bossen bij Parijs.
Na haar dood groeide Mata Hari uit tot een mythe. Ze is stijlicoon, sekssymbool en femme fatale. Als onweerstaanbare maar ook zedeloze en gevaarlijke vrouw staat ze aan de wieg van personages als de latere Bond girls. Slechts weinigen weten dat achter dit wereldberoemde icoon een meisje uit Friesland schuilt.

Bijzonder weetje
Art Rocks ambassadeur Kovacs maakt een nummer bij dit bijzondere danskostuum.

 

Informatie

Afmetingen
Brons, blik, glas en halfedelstenen

Materiaal
tiara: 10,5 cm hoog, oorzijder: 10 cm (diameter), borstplaat: 12,5 cm (diameter)

Te zien 
Ferhaal fan Fryslan

Editie
2020

Tags

1905-1914 Object Liefde Figuratief Historisch object Verleiding Seks Rock&Roll Liefde Sensatie Thriller Moord Spionage

Fries Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken