Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Portret van Saskia Uylenburgh

Govert Flinck / Fries Museum / ca. 1635


Terug naar kunstwerken

Govert Flinck

Dit zie je
Saskia van Uylenburgh is de vrouw van Rembrandt en de liefde van zijn leven. Ze trouwen al jong, maar hun huwelijk zal niet lang duren. Negen jaar lang delen ze lief, maar vooral ook leed.

Het verhaal achter het werk
Saskia, de dochter van een vooraanstaand jurist, trouwt op haar twintigste met Rembrandt van Rijn. Zijn carrière zit in de lift en het geld stroomt binnen. Wat kan er nog mis gaan?
Het prille echtpaar verhuist naar groot pand, het huidige Rembrandthuis. Rembrandt steekt zich er flink voor in de schulden, maar nu heeft hij plaats voor een eigen atelier met leerlingen, een winkel aan huis en ruimte voor zijn uitdijende kunstcollectie.
Niet lang nadat Rembrandt en Saskia zijn getrouwd, worden de eerste kinderen geboren. Het gezinsgeluk is echter steeds van korte duur: hun eerste drie kinderen worden maar een paar weken oud. Dan wordt er een jongetje geboren dat wél in leven blijft, Titus. Maar veel tijd om van het familieleven te genieten is de jonge ouders niet gegund: bijna negen maanden na Titus’ geboorte overlijdt Saskia.
Dit portret van Saskia, geschilderd door Rembrandts leerling Govert Flinck, is gemaakt aan het begin van hun huwelijk en vormt een blijvend aandenken aan Rembrandts zo geliefde vrouw.

Over de kunstenaar
Govert Flinck (1615-1660) werkte aanvankelijk in de stijl van Rembrandt. Zijn vroege schilderijen werden wel als Rembrandts verkocht, zózeer leken ze op die van zijn leermeester. Hij maakte net als Rembrandt portretten en historiestukken. Later schilderde Flinck meer als Bartholomeus van der Helst: gladder en eleganter. Die stijl leverde Flinck onder meer een opdracht op van Amalia van Solms voor een allegorie ter nagedachtenis van Frederik Hendrik (1656). Zijn goede connecties met de Amsterdamse notabelen bezorgden hem opdrachten van de Amsterdamse Kloveniers, zoals het schuttersstuk met kapitein Bas. En voor het Amsterdamse stadhuis begon Flick aan een reeks over de opstand van de Batavieren tegen de Romeinen, maar nog voor het werk af was, overleed de schilder. De dichter Vondel maakte vaak gedichten bij werk van deze kunstenaar uit Kleef. Hij noemde hem de 'Kleefsche Apelles', naar de spreekwoordelijk knappe Oud-Griekse schilder Apelles.

Informatie

Afmetingen
h65 x b48,5 cm
Lijst is h97 x b80 x d11 cm  

Materiaal
Olieverf op paneel

Te zien 
Ferhaal fan Fryslan

Editie
2020

Tags

ca. 1635 Mens Liefde Figuratief Schilderij Liefde Dood Verlies

Fries Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken