Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Portret van Greet Sluijters-van Cooten

Jan Sluijters / Het Noordbrabants Museum / 1940


Terug naar kunstwerken

Jan Sluijters

Dit zie je
Voor dit majestueuze portret poseerde de vrouw van Jan Sluijters in deftig tenue.

Het verhaal achter het werk
Greet van Cooten was de grote liefde van Jan Sluijters. In 1909 leerden zij elkaar kennen en zij trouwden vier jaar later. Ze kregen twee zoons en een dochter. Sluijters heeft zijn muze talloze keren vastgelegd, in diverse poses en schilderstijlen. Greet stond model voor stralende, kleurrijke naaktstudies, kubistische portretten en meer gematigde figuurstukken. Hier poseert zij als dame uit de gegoede kring. Het past daarmee uitstekend tussen de societyportretten die haar man vervaardigde; Sluijters was inmiddels een gevestigd portrettist van de rijke klasse. In tamelijk donkere kleuren en ferme penseelstreken legde hij Greet vast. Met handschoenen, juwelen, chique tasje én een statige blik wordt zij gepresenteerd als een ware grande dame..

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Jan Sluijters werd dé portretschilder van Nederland. Na zijn wilde, experimentele jaren keerde hij terug naar een gematigde stijl, waarmee hij veel succes oogstte. Zijn vrouw Greet had hij vaak en op verschillende manieren geschilderd: als weinig verhullend naakt, als geliefde, als zorgzame moeder. Hier speelde hij met de mogelijkheden van het portret: met haar elegante outfit plaatste hij haar zij tussen de rijken die hij destijds portretteerde. Toch is het vooral haar blik die de aandacht vasthoudt.

Over de kunstenaar
Jan Sluijters ('s-Hertogenbosch 1881 - 1957 Amsterdam) was samen met onder anderen Piet Mondriaan en Leo Gestel de pionier van het modernisme in Nederland. Hij volgde een traditionele academische opleiding en won de prestigieuze kunstprijs Prix de Rome. Tijdens zijn studiereis kwam hij in aanraking met moderne stijlen waaronder het fauvisme. Nadat hij als modernist naam had gemaakt, werd zijn stijl vanaf de jaren 20 meer gematigd. Hij schilderde figuurstukken en stillevens, en werd een veelgevraagd portretschilder. Sluijters heeft grote invloed gehad op de Nederlandse kunst in de eerste helft van de 20e eeuw.

Bijzonder weetje
Greet was niet de eerste vrouw van Jan Sluijters. In 1904 trouwde hij met Bertha Langerhorst, met wie hij in 1908 een dochter kreeg. Begin 1909 ontmoette hij Greet op een tentoonstelling en werd tot over zijn oren verliefd. Hij verliet Bertha en vertrok met zijn nieuwe liefde naar Laren.

 

 

Informatie

Afmetingen
178 x 123 x 5,5 cm (incl. lijst)

Materiaal
Olieverf op doek

Te zien 
Sluijters zaal, Bruikleen particuliere collectie

Editie
2020

Tags

1940 Mens Liefde Figuratief Schilderij Expressionistisch realisme

Het Noordbrabants Museum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken