Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

I am not your woman - Catch The Sparrow

Kunstwerk: Mata Hari, Kunstenaar: Isaac Israels, Museum: Kröller-Müller Museum

Over de inzending

Mata Hari is mysterie: een vrouw over wie zoveel verhalen worden verteld, dat de echte persoon die zij ooit was in nevelen is gehuld. Nog steeds wordt ze vaak omschreven als femme fatale en oplichter. Haar brieven laten echter zien dat dansen haar manier was van overleven, en een manier om als vrouw zelfstandig te kunnen zijn in een mannenwereld. In dit lied laat ik een vrouw aan het woord die precies weet hoe anderen haar zien, maar die haar intellectuele vrijheid claimt: ‘I am not your woman,’ je zult me nooit helemaal bezitten.


Links van de artiest: Facebook

Details

1154 Views
1192 Dagen

Deel deze inzending


Artiest: Catch The Sparrow
Nummer: I am not your woman
Genre: Overig
Kunstwerk: Mata Hari
Kunstenaar: Isaac Israels
Museum: Kröller-Müller Museum

Informatie over het kunstwerk

Wat je ziet

Een trots portret van Mata Hari, exotisch danseres en vermeend spionne.

Het verhaal achter het werk

De Friese Mata Hari, die eigenlijk Margaretha Zelle heet, treedt in heel Europa op als exotisch danseres. Vooral in Parijs is ze een hit. Maar in de Eerste Wereldoorlog wordt ze door de Fransen beschuldigd van spionage voor de Duitsers en in 1917 wordt ze gefusilleerd.

Een jaar eerder schildert Israels dit monumentale portret van Mata Hari als ze tijdelijk in Den Haag woont. Hij geeft haar weer als een elegante, zelfverzekerde jonge vrouw. Het schilderij is opgezet in losse, snelle toetsen en vegen, met weinig kleur. Alle aandacht gaat naar Mata Hari’s statige, rijzige gestalte.

De kunstenaar

Isaac Israels wordt al op jonge leeftijd opgeleid in het atelier van zijn vader Jozef Israels, de beroemde schilder van de Haagse School. Na een korte studietijd aan de Rijksacademie blijft Isaac in Amsterdam wonen, waar hij het stadsleven en het turbulente uitgaansleven vastlegt. Hij schildert snel, zonder al te veel details, het gaat hem om het karakteristieke van zijn onderwerpen. Israels schildert veel vrouwen, aanvankelijk vooral fabrieksarbeidsters en dienstmeisjes, later ook mondaine vrouwen.

 

TagsMeer informatie

Overige inzendingen voor dit kunstwerk

Gerelateerde Kunstwerken