Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Portret van Tonia Stieltjes

Jan Sluijters/  © Jan Sluijters - c/o Pictoright Amsterdam 2018 / Drents Museum / 1919


Terug naar kunstwerken

Jan Sluijters/  © Jan Sluijters - c/o Pictoright Amsterdam 2018

Wat zie je?
Op dit portret van Jan Sluijters zien we een van zijn favoriete modellen: Tonia Stieltjes  (1881-1932).  Tonia was een flamboyante vrouw, kijk bijvoorbeeld maar eens naar haar ring.

Wat is het verhaal achter het kunstwerk?
Jan Sluijters ging in 1901 studeren aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Een paar jaar later won hij de Prix de Rome waardoor hij studiereizen naar Italië en Spanje kon maken. Hij schilderde in die landschappen en stadsgezichten, maar werd uiteindelijk vooral bekend met zijn portretten van naakte vrouwen. Sluijters was een specialist als het ging om kleuren en het schilderen van de verschillende tinten huidskleur van mensen. Tijdens zijn hele carrière was het naakt een belangrijk thema voor Jan Sluijters. In het begin waren het vooral zijn eerste (Bertha) en tweede echtgenote (Greet) die voor hem poseerden. Vanaf de jaren twintig werkte hij met andere modellen.

Een van de favorieten modellen van Jan Sluijters was Tonia Stieltjes. Deze flamboyante vrouw was goed bevriend met Piet Mondriaan in de tijd dat ze met haar echtgenoot Wim Stieltjes in Parijs woonde. Sluijters was gefascineerd door Tonia’s uitstraling en vooral door haar lichtbruine huidskleur, die op sommige van zijn schilderijen fraai contrasteert met een van zijn roomblanke modellen. Tonia was in haar tijd geen universele schoonheid, maar Sluijters raakte niet op haar uitgekeken. Zelf omschreef hij in 1937 wat hij precies in modellen zocht: ‘De mooiste vrouwen zijn niet onze liefste modellen. Wat men noemt een grote schoonheid, wat op het eerste gezicht ook vaak heel aangenaam is om naar te kijken, dat wordt, als wij het willen schilderen, dikwijls saai en vervelend’.

"Dit schilderij werd ooit beschreven als ‘Negerin met tulpen’ . Een titel die anno 2018 veel opschudding zou veroorzaken."

De kunstenaar
Jan Sluijters (1881 - 1957) is een van de belangrijkste en meest spraakmakende Nederlandse schilders uit de 20ste eeuw. Hij staat vooral bekend als ‘de vrouwenschilder’ vanwege zijn schilderijen met daarop zijn favoriete onderwerp: naakte vrouwen.

Conservator Willemijn Lindenhovius (Drents Museum) over Jan Sluijters:

 

Meer lezen?
I. Boelema en N. Bakker, Jan Sluijters 1881-1957 (Noordbrabants Museum / Frans Halsmuseum, 1981).
D. Colen en J. de Raad (Jan Sluijters; Schilder met verve (Singer Museum / Wanders, 1999).

Informatie

Grootte
115 x 130 centimeter

Materiaal
Olieverf op doek

Te zien in 
Assen bij het Drents Museum

 

 

 

 

Editie
2018

Tags

1919 Mens Liefde Figuratief Schilderij

Drents Museum

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken