Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

It's a Way of Living - Wolfsjong

Kunstwerk: Amo a la Reina, Kunstenaar: Raquel van Haver, Museum: Bonnefanten

Over de inzending

De manier van denken en in het leven staan van Raquel van Haver spreekt me erg aan. Ik heb het gevoel dat zij op dezelfde manier kunst maak als dat ik liedjes schrijf. Raquel vertelt een verhaal door naar mensen te luisteren, in hun cultuur te duiken en door écht in ze op te gaan: het is een manier van leven (It's a way of living); mensen zoals Raquel en ik kunnen niet anders én doen tegelijkertijd niets liever... Raquel gebruikt veel verschillende kleuren in Amo la reina, iets wat ik ook doe in mijn liedjes door verschillende soorten instrumenten te gebruiken. In It's a way of living laat ik mijn stem, de viool en electrische gitaar om elkaar heen dansen, als een hymne aan de muziek en kunst en kleur daarmee het liedje in.


Links van de artiest: Website Facebook Instagram

Details

2303 Views
1512 Dagen

Deel deze inzending






Artiest: Wolfsjong
Nummer: It's a Way of Living
Genre: Indie
Kunstwerk: Amo a la Reina
Kunstenaar: Raquel van Haver
Museum: Bonnefanten

Informatie over het kunstwerk

Dit zie je
Een groepsportret van vrouwen, geschilderd met dikke lagen verf op jute. In het werk zijn diverse materialen verwerkt, zoals kunsthaar en kunstbloemen. Het duurt soms weken voordat de verflagen zijn opgedroogd.

Het verhaal achter het werk
Op de monumentale werken van Van Haver krijgen mensen die niet gewend zijn om aandacht te krijgen een prominente plek. Het zijn meestal mensen die in de marge van de samenleving leven. Om ze te leren kennen reist Van Haver veel en brengt ze een periode met ze door. Ze gaat er wonen, spreekt ze aan, wint hun vertrouwen, maakt foto’s. In het geval van de serie schilderijen Amo a la Reina, ging Van Haver naar Colombia, haar geboorteland, waar ze vrouwelijke sociale leiders volgde. De meeste van de vrouwen worden stelselmatig bedreigd met soms de dood tot gevolg, door criminelen of paramilitairen. Vaak aangestuurd door hogerhand om druk uit te oefenen op de gemeenschappen waar ze wonen. Thuis, in haar atelier vormen de foto’s het vertrekpunt voor haar schilderijen. 

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Raquel van Haver geeft met haar werk mensen die veelal in de marge van de samenleving leven, niet alleen een gezicht maar ook een stem. Of zoals Van Haver zelf over haar werk zegt: “Ik ben vooral een verhalenverteller, en ik wil graag verhalen delen. Er valt namelijk veel te leren van verhalen.” 

Bijzonder weetje
Het Amo a la Reina project over vrouwelijke sociale leiders heeft een duidelijke relatie met haar Colombiaanse achtergrond.

“Het idee was om mijn eigen geschiedenis na te lopen, om terug te gaan naar de plek waar ik geboren ben en antwoord te vinden op de vraag waarom ik in een bepaalde periode naar Nederland moest. Het is confronterend om te zien dat de vrouwelijke leiders die daar vechten voor verbetering van de sociale omstandigheden, veelal mijn leeftijd hebben. Elk van die vrouwen heeft haar eigen verhaal, een verhaal dat ook het mijne had kunnen zijn. Wat ik daar geleerd heb, is dat het lastig is om sterk te zijn in een land dat niet in balans is.”

Over de kunstenaar
Raquel van Haver (1989) werd geboren in Bogotá en verhuisde als baby naar Amsterdam. Na een opleiding beeldende kunst aan de HKU in Utrecht exposeert ze in verschillende musea in Nederland en België waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam en BOZAR, Centre For Fine Art in Brussel.
In 2018 was Van Haver een van de drie winnaars van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Ze woont en werkt in de Bijlmermeer. Van Haver maakt naar eigen zeggen ‘luide’  schilderkunst. Met haar monumentale doeken, waarop de verf dik is aangebracht, wil ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukken. 

Tags

Identiteit Onderdrukking Mensenrechten

Meer informatie

Gerelateerde Kunstwerken