Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

Lady Duchess

Anna Aagaard Jensen / Wereldmuseum / 2019


Terug naar kunstwerken

Anna Aagaard Jensen

Dit zie je
Een robuuste getinte stoel in organische vormen. De stoel ziet er uit alsof deze uit kunststof geboetseerd is.  

Het verhaal achter het werk
Voor haar afstuderen aan de Designacademie in Eindhoven besluit de feministische Jensen een robuuste stoelencollectie te maken die vrouwen in hun kracht zet – letterlijk. Haar Basic Instinct biedt vrouwen de mogelijkheid om met de benen uit elkaar te zitten. Het is een lichaamspositie die kracht en zelfverzekerdheid uitstraalt en daarmee ook oproept. Daarnaast werkt ze voor de kleuring met make-up omdat volgens haar make-up een bevestiging is van traditionele sekseverschillen.

"Iedere vrouw kent wel zo’n man; een collega die wijdbeens en op een uitleggerige toon de discussie domineert of die vreemde in de trein die pontificaal alle beenruimte opeist. Naast gewoon irritant, is dit man­ spreading een uiting van mannelijke dominantie." - Anna Aagaard Jensen


Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
Met haar ontwerp bevraagt Jensen de stereotype rolpatronen tussen mannen en vrouwen. Met deze stoelen nodigt de ontwerper vrouwen uit om zelfverzekerd met gespreide benen te zitten. Hiermee wil ze iedereen uitdagen om na te denken over sociale afspraken. Deze organische gevormde stoelen zijn tegelijk ook een aanmoediging voor vrouwen om meer ruimte in te nemen.

Bijzonder weetje
De naam Basic Instinct komt van de gelijknamige Hollywoodfilm, waarin hoofdrolspeler Sharon Stone tijdens een politieverhoor haar mannelijke ondervragers verwart met een ongegeneerde inkijk tussen haar opengesperde benen.

Over de kunstenaar
Anna Aagard Jensen (1991) werd geboren en groeide op in Denemarken. Na haar afstuderen als meubelontwerper aan de KADK in Kopenhagen, besloot ze te verhuizen naar Eindhoven waar ze de tweejarige master Contextual Design volgde. Ze realiseerde zich namelijk al snel na haar opleiding in Denemarken dat de traditionele benadering van design niet bij haar paste. Ze wilde aan de academie in Eindhoven meer ervaring opdoen met de conceptuele benadering van ontwerpen. Ze is geschoold meubelmaker, maar na haar afstuderen in Denemarken besluit ze al deze ‘traditionele’ vaardigheden los te laten en gaat ze meer conceptueel werken in haar maakproces. Daarbij stelt ze zich vragen als: wat is design vandaag de dag? Is het alleen functioneel, of gaat het ook over andere dingen? Design kan ook bewustzijn creëren over zaken als hoe we leven vandaag de dag, of hoe we zouden moeten leven.

Extra's
Deze foto is te zien tijdens de tentoonstelling What a Genderful world. Gender is een hot topic: gendervrije wc’s, NS met ‘beste reizigers’ en de HEMA zonder jongens- of meisjeslabels. Maar wist je ook dat wat we als mannelijk of vrouwelijk zien, grotendeels cultureel bepaald is? In een festival-achtige setting duik je in de wereld van gender en ontdek je hoe dit wereldwijd geuit en beleefd wordt.

"Ik ben niet tegen verschillen tussen mannen en vrouwen, wel tegen ongelijkheid!" - Anna Aagaard Jensen

Informatie

Afmetingen
onbekend

Materiaal
Pigment (make-up), acryloplossing, lak, polyuretheen schuim, talkpoeder

Te zien 
tijdens de Tentoonstelling What a Genderful World

Editie
2020

Tags

2019 Mens Maatschappij Figuratief Beeld Identiteit Gender Conflict Oorlog

Wereldmuseum

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk




Gerelateerde Kunstwerken