Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Accepteren Meer weten ? Niet accepteren

BLKNWS

Kahlil Joseph / Bonnefanten / 2018-2019


Terug naar kunstwerken

Kahlil Joseph

Dit zie je
Twee beeldschermen, direct naast elkaar geplaatst met daarachter een behang. De schermen tonen afwisselend mediafragmenten, muziekvideo's, archiefmateriaal, nieuw geschoten beelden en nieuwsberichten die door de kunstenaar worden geproduceerd. Het werk doet denken aan een nieuwszender. 

Het verhaal achter het werk
Het werk BLKNWS van de Amerikaanse kunstenaar Kahlil Joseph was voor het eerst te zien in 2019 tijdens de biënnale in Venetië, de belangrijkste kunsttentoonstelling ter wereld, die kan worden gezien als een barometer voor de stand van zaken in de hedendaagse kunst. Doordat de beelden continue worden aangevuld, doet het werk denken aan een nieuwszender. Joseph combineert hierin actuele en historische beelden over de zwarte cultuur. Zo onderzoekt hij de manier waarop zwarte levens worden waargenomen en gerepresenteerd in media en kunst.

Waarom uitgekozen voor Art Rocks?
BLKNWS van Kahlil Joseph toont een ontroerende, grappige en ambitieuze visie op hoe media eruit zouden zien wanneer het niet 'witgekalkt en bevooroordeeld' zou zijn, maar creatiever en vooral representatiever.

Bijzonder Weetje
BLKNWS was oorspronkelijk gemaakt als een pitch voor kabelnetwerken voor een echte nieuwsshow. Omdat alle grote netwerken het idee afwezen, belandde het uiteindelijk als een kunstwerk op de biënnale in Venetië. Het werk van Kahlil Joseph richt zich op de ervaring van Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten. Hij brengt zijn politieke commentaar op een elegante, bijna verleidelijke manier, in prachtige, zorgvuldig opgestelde installaties met een unieke visuele stijl. 

Over de kunstenaar
Kahlil Joseph (1981, Seattle) is een in Los Angeles gevestigde Amerikaanse kunstenaar en filmmaker die vooral bekend staat om zijn baanbrekende videoclips voor muzikanten als Kendrick Lamar, Flying Lotus, FKA twigs en Beyoncé. Sinds 2015 is hij ook bekend om zijn grootschalige video-installaties, op het grensvlak tussen cinema, beeldende kunst, mode en muziek. 

Informatie

Te zien 
BLKNWS is nu te zien bij HipHopHuis, Rotterdam én bij OSCAM, Amsterdam. Vanaf 29 september wordt het een onderdeel van de groepstentoonstelling SAY IT LOUD in het Bonnefanten, Maastricht.

Editie
2020

Tags

2018-2019 Mens Maatschappij Figuratief Installatie Zwarte cultuur in de VS Representatie Stereotypen Vooroordelen

Bonnefanten

Link naar collectie

Deel dit kunstwerk
Inzendingen

Gerelateerde Kunstwerken